Ledare: ”Klimatstöd - ett lotteri med miljarder i potten!”

Den här veckan är det jackpott på Lotto. Men ännu fler miljoner går att dra in genom att bli en vinnare i Klimatlotteriet!
Publicerad 30 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
7,7 miljarder kronor har Klimatklivet hittills delat ut i stöd för miljöförbättrande projekt i Sverige. Bara i den senaste ansökningsperioden 8-18 november sökte öländska projekt tillsammans 173 miljoner kronor. ”Ett miljardlotteri”, beskriver Ölandsbladets ledarredaktion.
7,7 miljarder kronor har Klimatklivet hittills delat ut i stöd för miljöförbättrande projekt i Sverige. Bara i den senaste ansökningsperioden 8-18 november sökte öländska projekt tillsammans 173 miljoner kronor. ”Ett miljardlotteri”, beskriver Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Den 18 november gick den senaste ansökningstiden för Klimatklivet ut efter att ha varit öppen i tio dagar. Ölandsbladets granskning visar att de öländska projekten tillsammans ligger på dryga 291 miljoner kronor. Bara de sökta stödpengarna under senaste ansökningstiden uppgår till svindlande 173 miljoner enbart på Öland.

Nästa ansökningsperiod är planerad redan till 10 februari-28 februari 2022. Då ska ännu fler miljoner fördelas.

Bakom Klimatklivet står Naturvårdsverket och ansökningarna behandlas av respektive länsstyrelse. Det handlar om att sprida ny teknik och få in ett nytt miljötänk.

”Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Genom smarta, innovativa lösningar kan vi gå mot ett mer klimatsmart samhälle”, beskriver Naturvårdsverket det själva.

Och väl så. Men när Ölandsbladet lägger örat mot marken så hör vi hur entreprenörer här ser en guldgruva, en chans att tjäna stora pengar.

”Vi slänger in en ansökan, vet inte hur vi ska lösa det, men det är för mycket pengar att inte försöka”, är citat som vi hört. Det är givetvis inga citat som är avsedda för offentligheten, då får man inga pengar.

Syftet med Klimatklivet är gott. Totalt i Sverige har 7,7 miljarder kronor fördelats i stödpengar sedan starten 2015 och har gett som det heter ”innovativa lösningar” vilka ska bidra till ett mer ”klimatsmart samhälle”.

Bekymret blir lycksökarna. De som ser klimatbidragen som ett sätt att skära guld med smörkniv.

”Det är möjligtvis priset vi får vara beredda att betala för en bättre miljö, som vi kan lämna efter oss till våra barn och barnbarn. Men en jävla penningcirkus är det!”

Samma sak har vi sett med liknande projekt. Fram till augusti ifjol gick det för privatpersoner att söka stöd rakt av för solceller. Bara de sista tio dagarna fick länsstyrelsen i Kalmar ta emot ofattbara 241 ansökningar från fastighetsägare i Kalmar län, alltså över 24 ansökningar per dag. Pengar fanns att hämta i det ”lotteriet”, liksom det nu är i Klimatklivet.

Det handlar om skattefinansierade medel. Pengar kommer att hamnar rätt och pengar kommer också att hamna fel, det kan vi nog ana i den här miljardrullningen. Det där med att lite svinn får man räkna med.

Det är möjligtvis priset vi får vara beredda att betala för en bättre miljö, som vi kan lämna efter oss till våra barn och barnbarn. Men en jävla penningcirkus är det!

Peter BoströmSkicka e-post