GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Klart att Victoriadagarna är värt pengarna!

Självklart är Victoriadagarna värt 125 000 kronor ur Borgholms kommunkassa, något annat vore förstås total galenskap.
Publicerad 27 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Vi måste kunna hålla två saker i luften samtidigt. Visst måste frågan kunna ställas om folkligheten kring kronprinsessans födelsedagsfirande. Men evenemanget är värt varenda krona och mer därtill för Borgholms kommun, tycker Ölandsbladets ledare.
Vi måste kunna hålla två saker i luften samtidigt. Visst måste frågan kunna ställas om folkligheten kring kronprinsessans födelsedagsfirande. Men evenemanget är värt varenda krona och mer därtill för Borgholms kommun, tycker Ölandsbladets ledare.

Ställ frågan till valfri kommun i inre Norrland om de skulle kunna tänka sig att stå värd för födelsedagsfirandet av Sveriges Kronprinsessa och de skulle fullständigt jubla över möjligheten. Att kunna få nationell exponering till en så förhållandevis låg kostnad är jackpott för vilken glesbygdskommun som helst.

Men vi måste kunna hålla två bollar i luften samtidigt. Visst måste vi kunna hålla ett resonemang kring hur våra skattemedel kommer till bäst nytta. Det kallas demokrati.

I ett sådant sammanhang är det förstås också oerhört viktigt med delaktighet. Att alla som vill ska kunna ta del av firandet, i vart fall på något vis.

Det fanns medhåll när Victoriadagarna under pandemin hölls i begränsad form. Men sedan blev det en olycklig utveckling.

Det där med ett synnerligen inramat firande inför i huvudsak VIP-publik är något helt annat än ett firande inför alla på en idrottsplats.

”För hovets del är det folkliga firandet viktigt, tro inget annat. Att sedan kunna göra det på Öland inför en något lättare hanterbar folkmassa än Stockholms miljoner är att föredra ur både trafik- och säkerhetsmässiga perspektiv.”

Förståelse för att ett arrangemang behöver utvecklas och reklamvärdet i den atmosfär som Borgholms slottsruin i motljus erbjuder får det att dregla kring mungiporna på alla som jobbar med någon form av marknadsföring.

Men att den öländska kommunens företrädare ställer frågan om folkets möjligheter att hylla och ta del av födelsedagsfirande måste en arrangör också förstå. Om det nu var hovet som kläckte idén om en hästkortege runt Borgholm inför firandet, det ska ha varit på det viset, så räddade det upp folkligheten i arrangemanget 2022. På det hela taget blev det bra, trots allt.

För hovets del är det folkliga firandet viktigt, tro inget annat. Att sedan kunna göra det på Öland inför en något lättare hanterbar folkmassa än Stockholms miljoner är att föredra ur både trafik- och säkerhetsmässiga perspektiv.

En Victoriadagskonsert utanför Slottsruinens murar är intressant och förhoppningsvis genomförbart.

Visserligen så är 125 000 kronor ”bara” de reda pengar som Borgholms kommun betalar för Victoriadagarna. Den totala kostnaden i form av arbete, hyror, bajamajor, avspärrningar och missade besöksintäkter blir betydligt högre.

Att arrangemanget ändå är värt varenda krona för Borgholms kommun är solklart.

Peter BoströmSkicka e-post