Annons

Ledare: Innebandyn skulle kunna ge lösningen för Himmelsberga

När det blir teater av Glömmingeförfattaren Barbro Lindgren på Himmelsberga så är det bara nordöländska barn i publiken. Att Mörbylånga kommun tackar nej för sina barn visar än en gång på hur svårt det är att styra ett öländskt museum med två kommuner.
Publicerad 29 maj 2023 • Uppdaterad 30 maj 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Loranga på Himmelsberga, men bara för barnen i Borgholms kommun. För att kunna ge förutsättningar till stöd också från Mörbylånga kommun borde Ölands Hembygdsförbund ta lärdom av FBC Kalmarsund, anser Ölandsbladets ledarredaktion.
Loranga på Himmelsberga, men bara för barnen i Borgholms kommun. För att kunna ge förutsättningar till stöd också från Mörbylånga kommun borde Ölands Hembygdsförbund ta lärdom av FBC Kalmarsund, anser Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Maria Wiell

Det är en sanning att Mörbylånga kommun skiter fullständigt i vad som händer ett par kilometer norr om kommungränsen, i Himmelsberga.

Nu är det inte riktigt sant. För den nu aktuella Loranga-utställningen efter Barbro Lindgrens populära figurer har fått 25 000 kronor i bidrag från Mörbylånga kommun. Borgholms kommun har sedan bidragit med 90 000 kronor, men den södra kommunens intressen och åtaganden för Ölands Hembygdsförbund är svalt.

Annons

Ölands Hembygdsförbund består av 32 föreningar och är med sina 10 000 medlemmar Ölands i särklass största förening. Himmelsberga är platsen som samlar förbundet, där öländska värden visas upp.

Medan Hembygdsförbundet tänker hela Öland så är kommunerna fyrkantigare. Himmelsberga ligger i Borgholms kommun och därmed inte högprioriterat för Mörbylånga kommun, även om den södra kommunen ibland såsom 2020 går in med 75 000 kronor för att ”stötta” i ett ”samarbetsavtal”.

”En möjlig tanke vore att skapa ett Hembygdsförbund syd eller likt innebandyn ett Hembygdsförbund Ungdom med postlåda vid Gårdby hembygdsstuga.”

Förstå dock att det är oerhört svårt för Hembygdsförbundet att ratta en verksamhet under de förutsättningarna. Reglerna för kommunala bidrag är som de är och inom överskådlig framtid kommer Öland fortsätta det märkliga i att ha två kommuner.

Det Hembygdsförbundet och Himmelsberga skulle kunna kika på är innebandymodellen. För elitlaget FBC Kalmarsund spelar sina matcher i Kalmar och är i mångt och mycket ett fastlandslag. Men ett av två ungdomsben som elitlagets står på har Färjestaden som adress och därmed accepterad som bidragstagare i Mörbylånga kommun.

En möjlig tanke vore att skapa ett Hembygdsförbund syd eller likt innebandyn ett Hembygdsförbund Ungdom med postlåda vid Gårdby hembygdsstuga. Tankarna har poppat upp till och från sedan starten 1953 för Hembygdsförbundet. Detta för att de 32 föreningarna kommer från hela Öland, men sätet i Himmelsberga bara gjort att halva Öland gett föreningsverksamheten en stabil bidragsgrund.

För att använda idrottstermer så är det ett ”dribblande”, men förslaget har bevisligen funkat inom andra områden tidigare.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons