unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: ”Inga sensationella siffror för oss med ögon att se med!”

Så var det med det. Det var alltså lika mycket folk på Öland som vanligt.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ölands turistorganisation tog fajten med Trafikverket och Trafikia. Från början var prislappen för ett knapptryck och redovisade trafiksiffror över Ölandsbron ett par hundra tusen kronor. Efter förhandlingar lyckades dock Ölandskommunerna få ned summan till 19 000 kronor och att man då bara fick statistiken för sommarveckorna gör inte så mycket, eftersom det var just dessa veckor som var intressantast.

Statistiken visar det som vi alla trott, det var fasiken inte färre besökare på Öland den här ovanliga sommaren.

Det noteras en liten nedgång med 2,3 procent, 895 000 mot 918 000, och det är just i vecka 30 som det är något färre trafikanter som i år kört över Ölandsbron.

Förklaringen? Tja, just tredje veckan i juli är en klassisk konsert- och evenemangsvecka på Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Tre inställda konserter i Borgholms slottsruin a 5 000 personer vardera och sju lapp på luckan vid Kackelstugan eller något annat av våra evenemang, så har du förklaringen.

Under augusti så har till och med trafiken över Ölandsbron varit tätare 2020 än den var 2019.

En liten och fånig revansch för alla oss som inte ville nöja oss med ett telefonbolags täckningssiffror som ett slags bevis på att det skulle varit 30 procent färre besökare på Öland i sommar. Typ ”vad var det vi sa!?”

Den som vill veta hur många människor det varit på Öland har ett superinstrument, få regioner har en sådan möjlighet som just oss, för att kunna räkna besökare - Ölandsbron.

Att då i en pågående pandemi, när människors rörelsemönster är extremt viktigt att kartlägga, lita till telefontäckning är obegripligt. Bro-statistiken som presenterades under onsdagen visar en skrämmande felmarginal för de tidigare redovisade telefonsiffrorna.

För pandemiforskarna måste statistiken vara intressant. För trots att det varit lika många sommarbesök på Öland som vanligt så har inte covid-smittan ökat i vår region. I nuläget så är det bara en enda person som vårdas för covid på ett av våra sjukhus i länet.

Ett gott bevis på att vi har tagit emot besökarna på ett ansvarsfullt sätt och att de som kommit också varit noga med att följa rekommendationer för att motverka smittspridningen!

Det forskare möjligen kan dra för slutsatser är att viruset inte trivs eller försvagas under sommaren och i utomhusmiljöer. Säkert inte sensationella uppgifter. Men det är heller inte uppgifterna om att det varit lika mycket folk på Öland som vanligt, i alla fall för oss med ögon att se med!

Läs mer

Alexander Jensen: ”Pensionärer och tonåringar provocerar lika mycket”

Krönika

Alexander Jensen: ”Pensionärer och tonåringar provocerar lika mycket”

En iakttagelse om livets olika faser

Nordic Snus har kartlagt svenska folkets snusvanor i snuskartan 2020.

Öland

Kartläggning: Här är de populäraste snusmärkena

Kartläggning över snusandet i Kalmar län.

Handelsbanken lägger ner 180 kontor. Om kontoret i Färjestaden (bilden) eller i Borgholm påverkas är inte klart.

Öland

Handelsbanken lägger ner 180 kontor - "Vi har inte fått veta något”

Tusen anställda får gå när Handelsbanken lägger ner 180 av landets 380 kontor. Vilka kontor som drabbas är inte klart än.

Johan Göransson, Turistchef Öland

Öland

Så många besökte Öland – ”Bra sommar trots allt”

Ölands kommunalförbund har köpt brostatistiken.

Ölandsbladet fortsätter presentera spökhistorier om hemsökta platser på Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.

Här spökar det på Öland

Spöken: Här är de hemsökta platserna på Öland

Ölandsbladet fortsätter presentera ”hemsökta” platser på Öland.

Länge fnösktorr med blöt avslutning  – vädret under augusti i kortversion.

Öland

Regnet bara öste ner: ”Så in i bomben”

I princip torrt 26 dagar i rad, sedan vred någon på kranen och lät ymnigt regn falla över ett törstande Öland.