Ledare: Hur svårt kan det vara?

Vårvärme och sol. Men fortsatta restriktioner. Det får vi fortsätta leva med ett tag till.
Publicerad 26 april 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Alla vill ha svaret: när återgår livet till det normala?

Men med ett tidigare okänt virus kan man inte begära att ens experterna på folkhälsomyndigheten ska ge sig på en gissning, än mindre ha svaret.

På torsdagens TV-sända presskonferens med myndigheterna försökte en journalist få biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten att åtminstone ge hopp om normalt midsommarfirande. Men det ville, föga förvånande, inte Wallensten ge några garantier för.

Vi får helt enkelt vackert vänta och trots att vårvärmen lockar, försöka använda sunt förnuft och följa rekommendationer.

Inte minst gäller det den sociala distanseringen. På en presskonferens i Malmö nämnde regiondirektör Alf Jönsson fem skånska spettekakor för att illustrera två meter avstånd till sina medmänniskor.

– Det handlar om att hålla avstånd. Hur svårt kan det vara?, sade regiondirektören.

Det finns en uppenbar risk att det blir hårdare restriktioner om vi inte tar ett gemensamt ansvar. Därför gäller det att tänka till, för att skydda sig själv och andra. Den svenska modellen handlar om att skydda de svagaste som riskerar att bli svårast sjuka och att ge sjukvården möjligheter att vårda de som trots allt är i behov av vård. Därför uppmanas ju alla som är 70 år eller äldre att hålla sig för sig själva.

Enskilda näringsidkare kan drabbas oerhört hårt av den nuvarande situationen.

Därför ska vi naturligtvis handla lokalt, för vill vi ha kvar utbudet av butiker och restauranger även efter pandemin måste vi handla där nu.

Men samtidigt som vi ska handla lokalt får vi fortsätta att mötas på distans. Det är självklart inte det optimala att inte kunna samla släkten till exempelvis valborgsfirande, men i stunder som dessa får vi tänka ett steg längre. Vi ska hålla oss hemma om vi är sjuka, vi ska undvika onödiga resor och vi ska hålla social distansering. Det senare gäller vare sig det är småkyligt och regnar småspik eller är tjugo grader plus och strålande solsken.

Det är upp till var och en av oss att bevisa att vi gemensamt kan fixa det. Valborgshelgen blir nästa prövning då vi alla får tänka till lite extra. Hur svårt kan det vara?

Kenth JönssonSkicka e-post