Ledare: ”Hur kan dragartister på Borgholmsbibblan vara Sveriges viktigaste fråga?”

Billigare bränsle, men i övrigt känns SVT:s partiledardebatt långt från den verklighet ölänningarna befinner sig i.
Publicerad 8 maj 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ms Shameless och Lady Busty tillsammans med barn på sagostund på Borgholms bibliotek. ”Hur kan detta bli Sveriges just nu viktigaste politiska fråga?”, frågar Ölandsbladets ledare kritiskt efter SVT:s partiledardebatt.
Ms Shameless och Lady Busty tillsammans med barn på sagostund på Borgholms bibliotek. ”Hur kan detta bli Sveriges just nu viktigaste politiska fråga?”, frågar Ölandsbladets ledare kritiskt efter SVT:s partiledardebatt.Foto: Maria Wiell

När riksmedia efterdebatterar Sveriges Televisions partiledardebatt i söndags kväll handlar mycket om dragartister - för eller emot.

På Öland har vi ju faktiskt haft besök av de omtalade dragartisterna. Under någon timme kom de till Borgholms bibliotek, läste en saga och få av de som var där upplevde någon som helst upprördhet åt något håll.

Helt ärligt, den lilla sagostunden på Borgholms bibliotek kändes oändligt främmande från den debatt som blev ”huvudpunkt” i partiledardebatten i Stockholm.

Var fanns till exempel debatten om vindkraftverken och framför allt var de ska uppföras? Det där är en superhet potatis på Öland, med just nu särskilt fokus på Byxelkrok men också södra Kalmarsund.

Jordbruket nämndes knappt i partiledardebatten, förutom i samband med bränslepriser. Och här pratar vi om en huvudnäring för Öland, likväl som för många andra glesbygder.

På Öland är försvarsfrågan viktigt, eller snarare den totala avsaknaden av försvar. Varje gång det mullrar i luften så sägs det halvt på skämt, halvt på allvar: ”är det ryssen som kommer?”

Gotland har förstärkts med militär utrustning och personal. På Öland har det inte hänt någonting, trots närheten till ryska Kaliningrad och vad som just nu händer på andra sidan Östersjön.

”För en ölänning, är ”ren el” 98 vindkraftverk vid Blå Jungfrun eller ett utbyggt kärnkraftverk i Oskarshamn?”

Reduktionsfrågan blev egentligen aldrig någon debatt i SVT-studion. Från vänster till höger fanns en samstämmighet om att bränslekostnaderna måste ned mot europeiska nivåer.

För dieselpriset gör en sänkning från 30,5 procent till 6 procent drygt 5,50 kronor billigare per liter. Det betyder mycket för ölänningar som inte har något annat färdmedel än eget fordon att tillgå.

I SVT-debatten diskuterades huruvida detta skulle påverka Sveriges miljömål. Här gavs inga klara besked åt något håll. Det finns definitivt olika uppfattningar om vad som är så kallad ”ren el”.

För en ölänning, är ”ren el” 98 vindkraftverk vid Blå Jungfrun eller ett utbyggt kärnkraftverk i Oskarshamn? Är det krasst vad vi måste ta ställning till? Eller finns det andra alternativ? Om detta hade det varit synnerligen intressant att hört partiledarnas åsikter!

Peter BoströmSkicka e-post