Annons

Ledare: ”Här vill jag leva och dö, om det bara finns någonstans att bo!”

”Jag vill leva och dö på Öland”, sa kvinnan och fortsatte ”om jag nu har den otroliga turen att få en av kommunens få äldrelägenheter”.
Publicerad 15 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland - en plats att dö för. Och på. Men då måste det byggas fler lägenheter för alla de många 70-plussare som nu är på väg att lämna sina gårdar och hus, påpekar Ölandsbladets chefredaktör.
Öland - en plats att dö för. Och på. Men då måste det byggas fler lägenheter för alla de många 70-plussare som nu är på väg att lämna sina gårdar och hus, påpekar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Den där sista bisatsen pustades ut. Nästan lite uppgivet. Som en person som spelat Bingolotto ett helt liv och börjat inse hur försvinnande små chanserna är att vinna hem den där största hjulvinsten.

Det byggs som tusan runt om på Öland. Trycket är enormt på sina håll. Säg Färjestaden och det tecknas villor, radhus och lägenheter på varje tidigare grönyta.

Annons

Borgholm och Köpingsvik är också populära områden.

Vi pratar här om attraktiva kunder med större plånbok, där privata fastighetsförsäljare knappast kan tala om riskprojekt.

”Människor som bott hela sina liv på den öländska glesbygden, önskar ofta bo kvar.”
Peter Boström

Lite svårare är det i våra ytterområden - i söder, öst och norr. Människor som bott hela sina liv på den öländska glesbygden, önskar ofta bo kvar.

Möjligheterna är dock ytterst begränsade i låt säga Gårdby, Degerhamn och Löttorp. Efterfrågan på lägenhetsboenden är så tydligt många gånger högre än utbudet

Tyvärr är det nog så att marknaden behöver lite hjälp att förstå.

Därför är det så imponerande att se arbetet som i dagarna presenteras av Södra Möckleby Sockenförening.

En kartläggning har gjorts av var 70-plussare bor idag på södra Öland. 330 personer är noterade i öns sydligaste socknar.

Till detta har Sockenföreningen listat hur många lägenheter det idag finns som är anpassade till äldre boende. Det är åtta här, tolv där och fyra på ett annat ställe - om man räknar positivt.

”330 pers...Tänk om bara tio procent av dem behöver ett nytt boende? Var finns de möjligheterna?”, analyseras dagens situation.

Det låter inte särskilt våghalsigt för en exploatör av lägenhetsboenden att till exempel satsa på Södra Möckleby med sockenföreningens förarbete i ryggen:

Annons

”Med tanke på att redan 50 personer i Södra Möckleby/Degerhamsområdet uppnått ålder över 80 år och ytterligare 40-talet passerar 80 inom fem år så torde efterfrågan öka!”, beskriver Sockenföreningen.

Hela Öland ska leva!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons