Annons

Ledare: Här är Ölands alldeles egna Bermuda-triangel!

Två bensinstationer och ett gym har redan försvunnit. Två affärer är till salu. Och vi pratar ändå om ett område som borde vara ett av Ölands mest attraktiva.
Publicerad 12 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Bermuda-triangeln där mycket försvinner, men ingen tycks veta varför. Jodå, den finns mitt i expansiva Färjestaden också, spanar Ölandsbladets chefredaktör.
Bermuda-triangeln där mycket försvinner, men ingen tycks veta varför. Jodå, den finns mitt i expansiva Färjestaden också, spanar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

En reporter liknande det vid Bermuda-triangeln. Ni vet det där legendomspunna området vid Bahamas där fartyg och flygplan bara försvinner. Och ingen kan förklara varför.

Färjestaden växer i en takt vi aldrig förut sett i Ölands historia - norrut, österut och söderut. Detta samtidigt som vi ser en livfull kommers i hamnen.

Annons

Men det är där, mitt i Färjestaden, ett triangelliknande område bara dryga hundra meter från Kalmarsund, som allting ja...försvinner är nästan ordet.

Med först Q8 och sedan Cirkle K så försvann de sista bemannade bränslestationerna i Färjestaden. Däremellan lämnade Rogers Bilel de gamla lokstallarna för en nyetablering österut.

Flyttat har också Nordic Wellness gjort, från gamla biblioteket till Ölands Köpstad.

Till detta ska läggas att Spel- och paketutlämningsbutiken Fyren är till salu, liksom modebutiken Sol och Vindar.

Det går att hitta fler verksamheter inom ”triangeln” som kommit och gått de senaste åren.

”Det är en spaning - att de där geografiska fläckarna som är svåra att få fart på inte bara finns i våra öländska glesbygdsområden.”
Peter Boström

Låt oss på en gång säga att det inte finns ett enkelt svar som förklarar denna öländska ”Bermuda-triangel”. Om vi pratat om våra öländska ytterområden skulle vi tillskrivit fenomenet under glesbygdsproblematik.

Men här snackar vi mitt i Ölands mest attraktiva och växande område. Alla ni med trädgård och som tagit bort fruktträdet mitt i gräsmattan, vet hur det kan dröja åratal innan det går att få gräset att växa på den där fläcken där fruktträdet stått.

Det går inte att peka på en enskilda aktör inom ”Bermuda-triangeln” som ensamt ansvarig för utvecklingen, eller snarare anti-utvecklingen. För visst har vi ett pågående planprogram för framtidens Färjestaden som Mörbylånga kommun håller i, men vi har också privata fastighetsbolag och lika privata företag som mer passivt väljer att följa händelserna inom ”triangeln”.

Vi har ingen quick fix. Det är mer en spaning - att de där geografiska fläckarna som är svåra att få fart på inte bara finns i våra öländska glesbygdsområden.

Lokaltidningen följer med intresse den fortsatta utvecklingen!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons