Annons

Ledare: Handeln står inför nya utmaningar

Coronapandemin har fått stora effekter på handeln.
Publicerad 15 november 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Tomma affärslokaler är en tråkig syn i ett centrum.
Tomma affärslokaler är en tråkig syn i ett centrum.Foto: Kenth Jönsson

De senaste restriktionerna innebär ju att man inte ska gå ut och ”nöjesshoppa” utan bara handla mat och apoteksvaror vid behov.

I våras propagerades för att man skulle handla lokalt och hjälpa handlarna på den ort man bor.

Annons

Det är något att tänka på även nu, inte minst den dag då restriktionerna slutar gälla. Då om inte förr gäller det att värna sina lokala handlare, om vi vill ha handel kvar.

Redan nu kan ju fundera på om att om man verkligen behöver handla så kan det kanske vara värt att handla i den lokala butiken där man slipper trängas. För handlarna gäller det att vara kreativa och skapa en corona-säker miljö och fundera på exempelvis hemkörning av varor till de som bor nära. Många handlare har under året visat prov på stor uppfinningsrikedom – det är bara att fortsätta i de spåren.

Rent allmänt har corona-pandemin skyndat på utvecklingen med e-handel. Allt fler har handlar allt mer via nätet. Skiftet då e-handeln ska gå om den fysiska handeln i omsättning kommer allt närmare.

Det finns många fördelar med att handla online. Men vad händer med miljöerna i stadskärnor om allt fler butikslokaler står tomma?

Ta Borgholm som exempel. Att fylla lokalerna med verksamhet under juni, juli och augusti torde inte vara omöjligt även i tid då e-handeln tagit över än mer. Men resten av året då?

I en artikel i Dagens Nyheter i veckan funderar Tomas Kruth, som arbetat med stadsutveckling i 25 år, på framtiden. Han säger:

” En filosofisk sammanfattning är att tänka på varför städer skapades och växte upp på sina platser för flera hundra år sedan. Det var ju inte som handelsplatser, utan som mötesplatser där man träffades i skrån och hade ting. Tanken var att man skulle ha synergieffekter av att man bodde nära varandra. Den återgången får vi se igen. Vi söker platser där man träffar människor”.

Fler kaféer, fler barer och fler restauranger är det man spontant tänker på. Den utvecklingen har ju exempelvis Borgholm haft de senaste åren och utvecklingen i hamnen i Färjestaden visar på samma riktning. När vi väl kan träffas som vanligt igen lär det vara många som mer än gärna tar sig tid för en fika eller för att äta en bit mat. Men ett levande centrum behöver också affärer för att vara riktigt lockande.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons