Ledare: ”Halltorp är offer för ett pyramidspel!”

När jag häromkvällen körde söderut från Borgholm såg jag en ruin som berättade om forna glansdagar. Nej, inte Slottsruinen, utan Halltorps gästgiveri.
Publicerad 19 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Halltorps gästgiveri är offer för ett pyramidspel där det ena projektet ska täcka det andra med lånade pengar. ”Borgholms kommun gör helt rätt i att söka andra lösningar för restaurangutbildningen framöver”, anser Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Halltorps gästgiveri är offer för ett pyramidspel där det ena projektet ska täcka det andra med lånade pengar. ”Borgholms kommun gör helt rätt i att söka andra lösningar för restaurangutbildningen framöver”, anser Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Det är en tragisk utveckling att följa gästgiveriets nedåtgående spiral.

Halltorps gästgiveri var något av det finaste Öland hade att erbjuda. Det var representation på högsta nivå.

Vi pratar fantastisk mat, service av yppersta klass, rum med underbar Kalmarsundsutsikt.

Det var på Halltorp som många av de riktigt stora artisterna på öländskt besök valde att förlägga sin bas under Ölandsvistelsen.

Men det var då. Respekt för att det går upp och ner i de flesta branscher. Värre är det med dimridåerna.

Företrädare för Halltorpsgruppen talar om tekniska problem när elen stängs av. Gymnasieförbundet som hyr in sig i skolan får beskedet av E.on att elen stängts av på grund av obetalda räkningar.

Ett gymnasieförbund som varit luttrade redan i höstas då Halltorps kök invaderades av råttor och omöjliggjorde kockundervisning i lokalerna.

Borgholm Energi avslöjar att vattnet till Halltorps gästgiveri stängts av, detta på grund av obetalda räkningar och inga andra krystade förklaringar.

Den stora dekalen som berättar om Halltorps planer på återöppnande efter renovering har fått årtalet övertäckt och utbytt.

Det är inte helt lätt att hänga med i Halltorpsgruppens ekonomiska redogörelser. Hänvisningar görs till finansbolag med lånelöften om 50 miljoner där ägarna är desamma som i Halltorp, kopplingar görs till amerikanska pensionsfonder.

Samma personer är involverade i ett bostadsprojekt i Norrköping. Tidningen Expressen hänvisar till dokument hos Lantmäteriet att marken köptes för 16,5 miljoner kronor och att den idag är intecknad för 23 miljoner kronor.

Analysen är att pengar ”lånas” och ”flyttas”. Det ena projektet täcker det andra, ett slags pyramidspel.

För Ölands och Halltorps del är förhoppningen att pengarna någon gång hamnar här. Egoistiskt räknat, för om det finns täckning för alla projekt på samma gång är upp till var och en att bedöma.

Situationen för Öland är just nu djupt beklaglig. Kök- och restaurangutbildningen flyttar till Kalmar terminen ut, vilket inte är någon god reklam för Borgholms kommun som investerat både anseende och pengar i den lokala gymnasieutbildningen.

Att räkna med att Halltorp kan återskapa verksamhet till hösten är önsketänkande. Borgholms kommun gör helt rätt i att söka andra lösningar för gymnasieutbildningen framöver!

Peter BoströmSkicka e-post