Annons

Ledare: ”Gubbarna kan inte ta en spruta men proppar i unga kvinnor p-piller!”

Männen som stoppat Astras vaccin eftersom 37 av en miljon kan ha drabbats av blodpropp, var fanns de här männen när över 10 000 per miljon av deras kvinnor fick blodproppar av p-piller?
Publicerad 17 mars 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Blodproppar drabbar betydligt oftare yngre kvinnor som äter p-piller, ändå är det vaccinet mot ett dödligt virus som stoppas. ”Det är skillnad på vilka vi lyssnar, gamla gubbar eller unga kvinnor”, konstaterar Ölandsbladets Peter Boström.
Blodproppar drabbar betydligt oftare yngre kvinnor som äter p-piller, ändå är det vaccinet mot ett dödligt virus som stoppas. ”Det är skillnad på vilka vi lyssnar, gamla gubbar eller unga kvinnor”, konstaterar Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Det är alltid vanskligt med statistik. Det vänds och vrids på siffror. Källorna bakom siffrorna är inte sällan diffusa. Felaktiga siffror blir lätt sanningar.

Men så intresserade av statistik har världen aldrig tidigare varit. Vad befinner jag mig i dessa staplar och diagram? Hur stor är risken för att jag i min åldersgrupp dör? Hur många vårdas på regionens sjukhus idag och hur många i min omgivning är smittade?

Annons

77-årige Curt Ekvall från Glömminge fick telefonsamtalet från vårdcentralen just som han skulle sätta sig i bilen för att efter ett år av isolering äntligen få sin spruta. Detta efter ett hastigt stopp av Astra Zenecas vaccin. Det enda hastiga som hänt med svensk vaccination, skulle man surt kunna säga.

Bakom stoppet står EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, som vill utreda eventuellt ökad risk för blodpropp av Astra Zenecas vaccin. Enligt TT finns det inte ett enda dokumenterat fall i hela Sverige, för att ge perspektiv.

Vaccinmotståndarna välkomnar beskedet. Allt som hindrar vaccinsprutor tycks bra.

Mina släktingar i England förstår ingenting. De verkligen avskyr Boris Johnson och uttåget ur EU.

”Men med pandemin har det varit en fördel att stå utanför tröga EU och vaccineringen är faktiskt det enda som Boris Johnson skött bra.

England som ligger långt före övriga Europa med vaccinering har inte sett att Astras vaccin skulle öka risken för blodproppar.

”Hårt vinklat så är de höga EU-gubbarna tveksamma till att ta ett medel som stoppar upp en dödlig epidemi, men de har inga betänkligheter med att förse sina unga kvinnor med piller som gör att de slipper få barn på halsen.”
Peter Boström

Perspektiv är också att mellan 6 och 12 av 10 000 kvinnor varje år drabbas av blodpropp till följd av p-piller, enligt Läkartidningen.

Medan det är äldre, oftast redan sjuka män, som kan ha fått blodpropp av Astras vaccin, så är de som drabbats av blodpropp genom p-piller unga kvinnor.

Ser ni något mönster?

Hårt vinklat så är de höga EU-gubbarna tveksamma till att ta ett medel som stoppar upp en dödlig epidemi, men de har inga betänkligheter med att förse sina unga kvinnor med piller som gör att de slipper få barn på halsen.

Annons

Jag vet att vinklingen inte håller för en juridisk granskning. Jag gör samma misstag som många andra - skjuter från höften och användes siffror som kulor.

Men min huvudtes är att stoppet av Astras vaccin bara är en av många märkliga turer i denna pandemi!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons