GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Gott betyg åt tryggheten i Borgholms kommun

Finns det något viktigare än att känna sig trygg?
Ledare • Publicerad 14 november 2021 • Uppdaterad 15 november 2021
Borgholms kommun får gott betyg i trygghetsundersökningen.
Borgholms kommun får gott betyg i trygghetsundersökningen.
Foto: Peter Boström

Frågan blir allt mer väsentlig i en otrygg omvärld. Tänk bara på migrantkrisen på gränsen mellan Polen och Belarus som dominerar nyhetsflödet dessa dagar.

Men även i Sverige är det många platser som känns mindre trygga.

Många orter har drabbats av dödsskjutningar. Gängkriminaliteten är inte längre bara något som inträffar i landets största städer.

Det är en kriminalitet som inte bara drabbar medlemmar i gängen utan även helt oskyldiga personer får sätta livet till. Våldet drabbar även lagens väktare. Polismannen Andreas Danman sköts ihjäl på öppen gata i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.

I dessa oroliga tider kan det vara skönt att Öland är en på det stora hela fridens plats.

Borgholm är den kommun i polisregion syd där invånarna känner sig tryggast enligt polisens årliga trygghetsmätning.

Det är statistik som är betydelsefull inte minst för framtida inflyttning. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer att flytta till en ny plats. För yngre personer är barnomsorg, skola och arbetsmarknad speciellt viktiga. För äldre person kan det handla om närheten till sjukvård och omvårdnad. För alla handlar det också om det finns fritidssysselsättningar, föreningsliv, naturupplevelser, bibliotek, biografer – kort sagt möjlighet till rekreation och gemenskap.

Men i grund och botten handlar det framförallt om trygghet, en viktig faktor för var man ska bo. De flesta av oss vill säkert inte bo i ett gated community utan vill kunna känna sig säkra med ett vanligt boende.

Det känns tryggt att bo på en trygg plats. Nu gäller det att fortsätta förvalta det goda resultatet i trygghetsmätningen.

Polisen kan göra det med närvaro på Öland. Kommunerna kan göra det med att fortsätta göra ön ännu mer attraktiv för både bofasta och turister. I det handlar mycket om att prioritera en säker vardag. Vi alla kan dra vårt strå till stacken genom att hjälpa varandra. Det kan vara allt från att vara med i grannsamverkan mot brott till att hålla upp dörren för den som bär tungt. Allt för att livet ska kännas lite lättare och vara lite tryggare.

Kenth JönssonSkicka e-post