Annons

Ledare: Glöm det där med ”idioter” - tack för att du anpassar tempot i Ölandstrafiken!

Det klagas på ”idioter” i trafiken. Men med tanke på mängden trafikanter är det snarast otroligt få olyckor inrapporterade efter midsommarhelgen på Öland.
Publicerad 26 juni 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Otroligt - en enda liten mindre olycka, trots den enorma trafikmängden under midsommarhelgen på Öland. ”De allra flesta anpassar tempot”, berömmer Ölandsbladets chefredaktör.
Otroligt - en enda liten mindre olycka, trots den enorma trafikmängden under midsommarhelgen på Öland. ”De allra flesta anpassar tempot”, berömmer Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

I storleksordningen finns det just nu omkring en kvarts miljon människor på Öland. De allra flesta har tagit sig till ön med bil och över Ölandsbron.

Dessa 250 000 människor ska ställas mot de dryga 26 000 som bor året runt på ön. Det är också för dessa 26 000 ölänningar som kommunikationsnätet är anpassat. Multiplicera varje öländskt fordon med tio och det blir lite lättare att förstå problematiken när det inträffar olyckor på väg 136 eller bildas köer på Ölandsbron.

Annons

För dig som för första gången gästar Öland kan jag berätta att trafikfrågorna är viktiga för ölänningarna.

Väg 136 löper i stort sett genom hela Öland från norr till söder. Snart sätter arbetet igång med att trafiksäkra delar av vägen, men det är komplicerat.

Om vi ska generalisera så vill de flesta ölänningar behålla det lite mindre formatet, alltså hålla ned antalet filer och hastigheter.

Det kommer innebära att Väg 136 aldrig helt kommer att anpassas för det trafikflöde som midsommarfirandet på Öland för med sig. Det finns till exempel inte utrymmen i det öländska landskapet för på- eller avfartsfiler.

Därför kan vi inte mer än vädja till alla trafikanter att planera sina körningar, ta god tid på sig och visa hänsyn.

”Trots alla utspel i kommentarer och sociala medier om ”idioter” i den öländska sommartrafiken, så sköter sig de allra flesta.”

Den gångna midsommarhelgen hade Öland en enda rapporterad trafikolycka - en mindre kökrock vid Halltorp, utan några som helst personskador. Visst, det tär på psyket att under söndagen tvingas sitta i långsamma bilköer över Ölandsbron, men det tar ändå inte ifrån det fakta att så mycket trafik på tre dagar inte genererar mer än en enda mindre olycka.

Det är fasiken i mig värt tidningsrubriker det också!

Faktum är, trots alla utspel i kommentarer och sociala medier om ”idioter” i den öländska sommartrafiken, så sköter sig de allra flesta. Tyvärr glöms det alltför ofta bort.

Trafik genom ett somrigt Öland innebär att man som förare måste anpassa tempo efter förutsättningar. De fantastiska få olycksrapporterna efter midsommarhelgen är ett bevis på att så faktiskt sker. Tack för det!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons