Annons

Ledare: Försvarsmiljarder till Gotland och Bornholm - men inte en krona till Öland

Danmark har placerat två F 16-plan på Bornholm. Sveriges regering gör samtidigt en ny miljardinvestering på Gotland. Mitt emellan finns Öland, utan någon som helst militär rustning.
Publicerad 2 maj 2022 • Uppdaterad 3 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öarna i Östersjön beskrivs som säkerhetspolitiska nycklar. Sverige och Danmark miljardrustar på Gotland och Bornholm. ”När öländska unga män nu ska göra värnplikt så borde det finnas möjlighet att göra den på Öland”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Öarna i Östersjön beskrivs som säkerhetspolitiska nycklar. Sverige och Danmark miljardrustar på Gotland och Bornholm. ”När öländska unga män nu ska göra värnplikt så borde det finnas möjlighet att göra den på Öland”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Mattias Mattisson

Läget är minst sagt...obehagligt.

Dagens Nyheter intervjuar svenska säkerhetspolitiska experter som beskriver hur viktiga öarna i Östersjön är. ”Den som kontrollerar öarna sitter på nyckeln till Östersjön”, heter det.

Annons

I helgen kränktes det svenska luftrummet återigen av ryskt flyg. Den här gången söder om Öland, i höjd med Blekinge.

Rysslands intåg i Ukraina förändrade hastigt det försvarspolitiska läget i Östersjön. Borgholms gamla vänortsutbyte med Zelenogradsk känns väldigt avslutat. Kaliningrad, den ryska enklaven ligger lite drygt 26 mil från Ölands södra udde, 25 mil från Gotlands dito och 31 mil från Bornholm.

Både Gotland och Bornholm mobiliseras. I förra veckan gav svenska regeringen besked om ny försvarsmiljard till Gotland, vilket ska användas till kasernbyggnader för värnpliktiga och sjukvårdsberedskap. Våra öländska 18-19-åringar kommer alltså att förläggas till Gotland för sin värnplikt, medan Öland fortfarande står utan annan militär närvaro än hemvärnet. Trots att det i princip är lika nära till Kaliningrad från Långe Jan som det är från Hoburgsgubben.

”Och mellan Gotland och Bornholm, helt utan yrkesmilitärt försvar ligger, trumvirvel...Öland.”

Bornholm vet vad det innebär att vara ockuperat av Ryssland. Under andra världskrigets slutskede landsatte ryssarna 8 000 soldater på Bornholm. Ryssarna blev kvar ända till 6 april 1946, elva månader senare. Att ryssarna dröjde sig kvar så länge blev en av de där bitarna som utgjorde början till kalla kriget.

Danmark som ingår i Nato har under våren befäst Bornholm med två F 16-plan för att kunna möta hotbilden från Ryssland.

Och mellan Gotland och Bornholm, helt utan yrkesmilitärt försvar ligger, trumvirvel...Öland.

Det vore exempelvis önskvärt med någon form av öländskt luftvärnsförsvar. Redan idag har värnpliktiga som skrivits in vid Halmstads luftvärnsregemente en stor del av sin utbildningstid på Gotland med att där få utbildning i Robotsystem 23, vilket också kallas Bamse. Systemet beskrivs som ett lättmanövrerat och effektivt vapen, vilket används framför allt mot flyg, helikoptrar och kryssningsrobotar.

När öländska unga män och kvinnor nu framöver kommer behöva göra värnplikt så är det önskvärt att de får göra det där de behövs. Och Öland är en av de där viktiga strategiska öarna i Östersjön!

På köpet får vi också några av de där statliga jobben som annars alltid går förbi Öland.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons