Annons

Ledare: Fler behöver få veta hur tryggt det är på Öland!

Borgholms kommun måste vända befolkningssiffrorna. Enklaste sättet är att låta storstadsfamiljerna få ta del av senaste kartläggningen om en närmast obefintlig kriminalitet på norra Öland.
Publicerad 29 augusti 2024 • Uppdaterad 29 augusti 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Tiden är mogen för Borgholms kommun att våga använda sig av de fantastiska siffrorna i brottsstatistiken. ”Bättre marknadsföring är svårt att finna idag”, skriver Ölandsbladets Peter Boström.
Tiden är mogen för Borgholms kommun att våga använda sig av de fantastiska siffrorna i brottsstatistiken. ”Bättre marknadsföring är svårt att finna idag”, skriver Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Privat

Det var jävligt känsligt när grannkommunerna till Malmö gick ut i annonser och lockade till inflyttning med motivering om att de kunde erbjuda ett betydligt lugnare och säkrare boende.

Det låg då inte rätt i tiden med sådana utspel, som i mångt spelade på Malmös baksida.

Annons

I dag, med den orosutveckling vi ser i våra storstadsområden så skulle möjligheten att profilera ”ett lugnare boende” inte få någon motsägare.

Borgholms kommun skulle inte ens behöva utge sig för att vara en motpol till Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala. Med den bild vi idag har från våra storstadsregioner så räcker det med att Borgholm bara får möjlighet att sprida bilden av sig själva. Någon motpart behöver inte ens nämnas.

Det görs redan försök att få fritidshusägare att flytta permanent till Öland. Jag menar att det borde göras ännu mer, med andra målgrupper. En givnare målgrupp, barnfamiljer i storstäderna, har dessvärre inga fritidshus på Öland. Det är dom vi behöver nå!

Charlotte Mellander, professor i nationalekonomi och forskare i regionala utvecklingsfrågor, beskriver att det bara finns två möjligheter för en kommun att växa. 1) Fler födda än döda. 2) Inflyttning. Ingen hjärnkirurgi precis.

”Avsätt ekonomi och personal för direkt marknadsföring i våra storstadsregioner!”
Peter Boström

I dag är det enbart 86 av Sveriges 290 kommuner som har fler födda än döda. Det är gulligt med pengagåvor till nyfödda, det ena behöver inte utesluta det andra, men för Borgholm och många andra kommuner handlar det om att vända utflyttning till inflyttning.

Avsätt ekonomi och personal för direkt marknadsföring i våra storstadsregioner! I längden skulle det löna Borgholms kommun.

Det finns fortfarande en del som inte fattar. Ökad inflyttning leder till ”stegrade huspriser”, ”trängsel” och att detta ”kräver skolor/vård/omsorg”, heter det.

Vad är problemet? Det är ju motsatsen som lägger en död hand över glesbygdskommunerna.

I ekvationerna brukar det talas om att först lösa jobbsituationen för inflyttningarna. 2024 är det att börja i fel ände. Pandemin vände på allt. Idag är din arbetsplats där din dator finns.

Men även de som inte sitter vi datorer kommer att skapa jobb på ön. Många ger fler, så att säga. Med inflyttning behövs fler affärsrörelser och med det personal. Fler restauranger, nöjen och livfulla föreningar ökar attraktionskraften hos de yngre.

Annons

Låt nu fler än ölänningarna ta del av undersökningar från Brå, men också Ölandskommunernas egna undersökningar.

Ölänningarna älskar ju sin ö. Och vi behöver bli fler!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons