Annons

Ledare: Far och flyg – hela Sverige ska leva

Att propagera för flygtrafik i dessa miljömedvetna dagar är som att svära i kyrkan.
Ledare • Publicerad 23 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Flygtrafiken i Bromma är viktig för hela Sverige.
Flygtrafiken i Bromma är viktig för hela Sverige.Foto: 

Men att som regeringen tillsätta en utredning för att snabbast möjligt lägga ner Bromma flygplats handlar om mer än flygtrafik – det handlar ytterst också om den svenska landsbygdens framtid.

För miljöpartiets del är det en viktig fråga inför kommande val. Att lägga ner Bromma skulle vara en stor politisk seger för deras del.

Annons

Visst, trafiken kan naturligtvis flyttas över till Arlanda. Men där finns i nuläget inte kapacitet för att över all den inrikestrafik som trafikerar Bromma. Läget och kommunikationerna in till centrala Stockholm lämnar också en del övrigt att önska.

Coronapandemin har naturligtvis ändrat spelreglerna en hel del. Men när pandemin är under kontroll och livet kan återgå till något som liknar liv vi levde i januari 2020, då återgår troligen också en hel del till invanda mönster.

Det lär bli fler digitala konferenser och möten. Men det hindrar inte att mänskliga möten är viktiga för att bygga relationer och tillit, inte minst i affärsvärlden. Det hindrar inte att den som dags- eller veckopendlar till Stockholm vill ha ett snabbt och smidigt alternativ att komma in till Stockholms centrala delar.

Vi som har mer tid kan ju med fördel ta exempelvis Silverlinjen. Men för den som å tjänstens vägnar behöver besöka Stockholm några timmar har flyget till Bromma varit en livlina.

Miljön då? För vår del av landet känns inte tåget som ett fullgott alternativ, åtminstone inte för den som ska besöka huvudstaden för exempelvis ett kortare möte. Höghastighetstågen som planeras kommer ju inte heller vår del av landet till godo. Dessutom lär vi i framtiden ha mer energisnåla flygplan. I en nära framtid kan elflygplan vara ett alternativ för inrikesresor.

Att ta pandemin som intäkt för att resandet minskar på sikt känns också vanskligt. Kanske är det istället så att när det känns tryggt och säkert att resa vill många av oss uppleva saker – då är Sveriges huvudstad inget dåligt resmål.

Bromma flygplats är en stor symbolfråga, det är en flygplats som binder ihop Sverige. Det är inte en intern fråga för Stockholms utveckling vad gäller bostäder. Hela Sverige ska leva heter det ju – där spelar Bromma flygplats en viktig roll. Inte minst för oss på Öland.

Vi får hoppas att utredningen tar ett helhetsgrepp ur hela Sveriges perspektiv, så att Brommas framtid får en gedigen genomlysning.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons