Annons

Ledare: ”Få arrangemang kan vara bättre lämpade än Öland Spirar i pandemitider!”

Vi måste våga tro på en ljusare framtid. Därför är det rätt att hoppas Öland Spirar i mitten av maj går att genomföras.
Publicerad 9 mars 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Att uppmuntra till att vara ute i naturen och trädgårdar - få arrangemang kan passa bättre i pandemitider än Öland Spirar”, tycker Ölandsbladets Peter Boström som välkomnar beskedet att arrangemanget blir av.
”Att uppmuntra till att vara ute i naturen och trädgårdar - få arrangemang kan passa bättre i pandemitider än Öland Spirar”, tycker Ölandsbladets Peter Boström som välkomnar beskedet att arrangemanget blir av.Foto: Peter Boström

Jag hatar egentligen det där att ställa evenemang och orter mot varandra. Men vi kommer ändå liksom inte ifrån det.

Skulle det ha varit rimligt att redan nu ställa in Öland Spirar när vi i dessa sportlovstider ser människor trängas i fjällvärldens liftsystem?

Annons

Ölands Spirar är ett blomsterarrangemang. Trädgårdar och uteliv står i fokus. Det är ju inte direkt så att det kommer flygcharters till Borglanda och att det sedan blir läktare med tusentals människor som tillsammans spanar in Orkidéer som blommar!

Vi kommer säkert att få leva med Coviden fram tills den sista sprutan. England ligger före Sverige med vaccineringen och där talas det om 21 juni som det magiska datumet när landet ska kunna öppna upp igen. Då är tidsplanen att engelsmännen ska kunna gå till sina pubar och fotbollsarenor igen.

Hur långt efter är vi i Sverige? En månad? Två månader?

Ölandsbladets reporter Magnus Anderberg har gått igenom covid-siffrorna för Öland och jämfört med övriga landet. Det går att konstatera att det bara finns en enda kommun i hela landet som har färre sjukdomsfall än Borgholms kommun och det är Dorotea.

Mörbylånga har fler smittade, men det handlar ändå om låga siffror jämfört med övriga landet.

De låga siffrorna behåller vi förstås gärna. Det skulle vara så lätt säga att ”vi ställer in”, att sätta en vägbom vid brofästet och säga välkommen åter när pandemin är över.

Pandemin lär inte vara över i mitten av maj. Läget lär vara sådant att vi får förhålla oss till coviden som under det senaste året, det vill säga att följa händelseutvecklingen och de restriktioner som gäller för tillfället. Förhoppningen är att alla äldre ska vara vaccinerade om två månader.

Att vara ute i naturen eller njuta av trädgårdar är en sysselsättning som faktiskt går att coronasäkra. Det är också balsam för själen att kunna andas frisk naturdoft och skåda blomsterprakt.

Kritiker kan säga att det i varje arrangemang finns en risk för människoliv. Men det går att vända på det, kan ett arrangemang rädda liv?

Att som Öland Spirar uppmuntra till att komma ut i naturen och trädgårdarna, det måste vara få arrangemang som är mer anpassat efter rådande världsläge!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons