Annons

Ledare: Ett utmärkt val som Årets Ölänning - för tio år sedan, om tio år och även just i år!

I över 30 år har Jan-Henrik Fallgren lyft fram Ölands historiska hemligheter. Ett bra val som Årets Ölänning.
Publicerad 13 juni 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En Indiana Jones - fast noggrann och försiktig. Så beskrivs Jan-Henrik Fallgren. ”Ett utmärkt val som Årets Ölänning”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
En Indiana Jones - fast noggrann och försiktig. Så beskrivs Jan-Henrik Fallgren. ”Ett utmärkt val som Årets Ölänning”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.

Han kunde fått det för tio år sedan. Eller om tio år.

En som Jan-Henrik Fallgren kommer fortsätta söka svar på historiska gåtor där han bor och verkar. Det förstår alla som lyssnat till honom.

Annons

Någon beskrev Fallgren som Ölands Indiana Jones. Nåja, helt fel är det väl inte. Engagemanget och äventyret finns i honom, men också noggrannhet och försiktighet som väl inte direkt återfinns i Hollywoodskapelser.

Första gången jag själv kom i kontakt med Fallgren var i samband med utgrävningarna av Rosendal och Skäftekärr på norra Öland. Det är hemskt många år sedan, men jag minns redan då att under den där coola och mjuka ytan så fanns också ett jävlar anamma, ett driv.

Att leda utgrävningar långt från historiska fakulteter var på den tiden inte helt enkelt och är det väl fortfarande även om fördelningen blivit bättre. Mycket ekonomi gick till Birka-typiska utgrävningar. Men Fallgren bidrog till att vi idag vet att Rosendal är Europas bäst bevarade järnåldersby.

På senare år har Fallgren kunnat kartlägga silverskatten i Skedstad, där majsbonden Marie Jonsson fann det första myntet 2009. Genom utgrävningarna hittades sedan ytterligare 1000 silvermynt.

Vid Sandby borg var Fallgren med när misstänkta plundringsgropar gjorde att borgen skulle ”säkras”. Det blev inledningen till upptäckten av Sandby borgmassakern.

”Bara inom den öländska arkeologin så finns det flera ”stjärnor”, som inte sällan slåss med varandra om anslag och uppdrag.”

Fallgren tar vid efter andra duktiga arkeologer på Öland såsom Mårten Stenberger (Eketorp) och Ulf Erik Hagberg (Skedemosse) - faktiskt rent bokstavligt.

Stenberger drev tesen om att Öland utsatts för någon form av större oroligheter på 470-talet, vilket i tid stämmer in med nutida forskning och Sandby borg.

Och Hagbergs forskning av Skedemosse har säkert varit viktigt när Fallgren funnit Sörby borg, just norr om Hagbergs utgrävningsområde.

Att utse Årets Ölänning är egentligen en omöjlig uppgift. Bara inom den öländska arkeologin så finns det flera ”stjärnor”, som inte sällan slåss med varandra om anslag och uppdrag.

Och hur ska man värdera ideellt arbete för en kvarnförening med ett vanligt jobb som aldrig så lyckad verksamhetschef för en vårdcentral?

Annons

Lång och trogen tjänst, mot någon som gjort något bestående för Öland under året som gått?

Det är Barometern och Radio Kalmar som tillsammans utser Årets Ölänning. Och från Ölandsbladets sida kan vi bara säga att Jan-Henrik Fallgren är ett utmärkt val som Årets Ölänning - för tio år sedan, om tio år och även just i år!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons