Ledare: Ett tillfälle att starta om och blicka framåt
”Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ned och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö”.
Herman Sätherbergs text ”Längtan till landet”, i Otto Lindblads tonsättning, är en de mest populära sångerna i samband med valborgsfirandet.
Vi har kommit till den tid på året då det är dags att lämna mörkret bakom oss och se framåt mot ljusare tider. Valborg ses av många av oss som en symbol för våren.
Det kan vara ett tillfälle att starta om, att få ny kraft och ny energi.
Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Eldarna fanns tidigt med och ursprunget är katolskt. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg).
Valborgsmässoafton är det flaggdag också – men att svenska flaggan hissas beror på att den 30 april är kung Carl XVI Gustafs födelsedag.
På valborgsmässoafton är det många brukar samlas vid en majbrasa, lyssna på sång och vårtal och fira att ”vintern rasat ut”. Inte minst efter pandemiåren är det många som uppskattar möjligheten att träffas i ett större sammanhang.
Valborgsmässoafton är en av de traditioner som trots det tyska ursprunget känns genuint svensk, precis som midsommarfirandet.
I oroliga tider behöver vi gemensamma samlingspunkter som exempelvis valborgsfirande.
Vi känner alla av de sämre tiderna, med höga matpriser, höga energikostnader och höga räntekostnader.
Men vi tar också del av det brutala kriget mot Ukraina dagligen. Kriget i vår närhet gör nog att många oss verkligen funderar kring framtiden.
Men ett firande kring en majbrasa kan vara en påminnelse om att det finns hopp. Hopp om ljusare tider. Kanske rentav hopp om fred.
För att citera Herman Sätherberg igen:
”Snart är sommarn här; i purpurvågor,
Guldbelagda, azurskiftande,
Ligga ängarne i dagens lågor,
Och i lunden dansa källorne”.