unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Ett livsviktigt problem som måste lösas!”

Borgholms kommun har landets äldsta befolkning. Apoteksgruppens besked att inte längre ombudsleverera mediciner är därför en katastrof.
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström riktar skarp kritik mot Apoteksgruppen. ”Ett sådant dråpslag som att mediciner inte längre kan beställas eller levereras till kunder på norra Öland ska inte kommunalrådet behöver få veta genom Ölandsbladet.”
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström riktar skarp kritik mot Apoteksgruppen. ”Ett sådant dråpslag som att mediciner inte längre kan beställas eller levereras till kunder på norra Öland ska inte kommunalrådet behöver få veta genom Ölandsbladet.”
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det handlar förstås om ekonomi. Apoteksgruppen har räknat plus och mest minus. Gamla och sjuka människor på norra Öland är inte den grupp som Apoteksgruppen föredrar, i alla fall inte ur en ekonomisk aspekt.

Tidigare har Signe i Byxelkrok kunnat beställa sina mediciner per telefon och sedan hämtat dem hos Jörgen i ICA-affären på orten. Vi den här tiden på året har den lokala handlaren i Byxelkrok 15-20 Apoteksförsändelser om dagen, sommartid betydligt fler.

Men då Apoteksgruppen i Borgholm måste se över sina kostnader kommer Signe att få hämta sina mediciner i Borgholm. Det blir en resa på lite drygt tolv och en halv mil för Signe. För att vrida om kniven ytterligare så råder det på den öländska landsbygden ytterst begränsade möjligheter för henne att använda kollektiva färdmedel, även utan pandemi.

Som tidningsredaktör får man passa sig att såga företag som centraliserar. För de flesta tidningskoncerner ser över sina distributionskostnader. Det är inte längre självklart att kunna erbjuda papperstidningen till brevlådan utanför dörren på isolerade orter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Men att lösa hämtningen av en produkt genom en tolv och en halv mil lång resa är inte okej.

Kan tidningsbuden också leverera medicinpaket på landsbygden? Ja, det är en fråga som i vart fall vi på Ölandsbladet kommer att undersöka. För det handlar ju om våra läsare som bor i exempelvis Nabbelund, Gillberga och Hagelstad. Vi vill att de ska kunna få sina mediciner, kunna bo kvar och fortsätta läsa Ölandsbladet.

Hur som helst måste Apoteksgruppen kommunicera bättre. Ett sådant dråpslag som att mediciner inte längre kan beställas eller levereras till kunder på norra Öland ska inte kommunalrådet behöver få veta genom Ölandsbladet.

Var är dialogen?

Det är nu en fråga för politiker, tjänstemän, företagare och ärligt talat varenda nordölänning att hitta lösningar på, för att människor med medicinskt behov ska kunna bo kvar på norra Öland.

Vi kanske till och med talar om en kommunal tjänst för att kunna bistå som Apoteksombud? Vilken möjlighet finns det att få stöd genom exempelvis Vårdstiftelsen, Ölandsklubben eller Sparbanksstiftelsen Öland?

Här måste självklart vändas på varje kalksten för att lösa ett i allra högsta grad livsviktigt problem. Men det borde sannerligen inte vara olösligt!