unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Ett helt annat sätt att se på fakta

I torsdagens tidning skrev Ölandsbladet om ett skapande projekt på Skansenskolan i Mörbylånga.
Skapande skola på Skansenskolan.
Skapande skola på Skansenskolan.
Foto: Maria Wiell
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Artikeln handlade om hur elever i årskurs 9 skapade konst av skräp efter att ha först fått undervisning om våra nedskräpade hav.

Det är ett projekt som känns både bra och vettigt, både sett till ökad kunskap i en viktig fråga och för konstnärligt skapande.

Ungdomen driver ofta på i miljöfrågan och Greta Thunberg har blivit en centralfigur i kampen för att få politiker att lyssna på forskarna.

Även om många tycker att det går för långsamt med miljöarbetet så finns det i alla fall med på den politiska agendan. Partierna i den svenska riksdagen är väl medvetna om människans påverkan på miljön – de har bara lite olika prioriteringar och lösningar på hur man ska komma tillrätta med problemen.

Just nu riktas många ögon på USA inför det kommande presidentvalet. Just nu pågår också utfrågningen av Amy Coney Barrett, som nominerats av Donald Trump som domare till högsta domstolen.

Hon fick i onsdags frågan om hon tror på miljöförändringarna och om de är ett hot mot våra levnadsvillkor, luften vi andas och vattnet vi dricker.

En tämligen alldaglig fråga kan tyckas, men Amy Coney Barrett ville inte svara och hänvisade till att hon inte bör uttrycka åsikter i ”policyfrågor, särskilt sådana som är politiskt kontroversiella”.

Det som vi Sverige tar för självklart kan alltså i USA vara ”politiskt kontroversiellt”. För de flesta svenskar känns denna fråga inte som ett ställningstagande utan mer som ett accepterande av fakta. En helt annan sak är hur stort man anser att problemet med miljöpåverkan är, hur man vill agera och vilka lösningar man anser vara smartast.

Skolbarn i USA lär inte med samma självklarhet som svenska skolbarn kunna göra miljöprojekt som utgår från att mänskliga aktiviteter är en del av problemet.

Projektet i Mörbylånga stannar i varje fall inte innanför skolans väggar. För den som vill se de öländska ungdomarnas tankar i frågan kommer deras verk att ställas ut i Kamerala Villan i Mörbylånga i januari.