Ledare: Ett gott nytt år då en slängd fimp kan ge böter

Så är det dags att summera ännu ett år och blicka framåt mot det som komma skall.
Ledare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En slängd fimp kan ge böter.
En slängd fimp kan ge böter.Foto: Kenth Jönsson

När vi blickar tillbaka på 2021 kommer naturligtvis pandemin att vara det vi minns bäst. Pandemin lär följa med på vägen under 2022 också, men i takt med att allt fler inser sitt eget (och deras medmänniskors) bästa och tar det vaccin som erbjuds, kan vi förhoppningsvis blicka framåt med viss tillförsikt.

Ett nytt år innebär inte bara nya möjligheter med löften om att träna mer, äta nyttigare och bli en bättre människa. Det innebär också att ett stort antal lagar införs, lagar som vi alla måste känna till.

Bland annat handlar det om åtgärder mot engångsplast (gäller bland annat bestick och sugrör), slopad straffrabatt för unga och böter för nedskräpning.

Enligt den nya lagen ska nedskräpning kunna medföra straff även om gärningen är ringa. Ändringen motiveras med att nedskräpningen av mindre skräpföremål är omfattande och ger böter på 800 kronor. Det gäller bland annat cigarettfimpar.

I Borgholm finns ett antal idoga frivilliga som gjort det till sin livsuppgift att plocka upp efter andra. Detta gäller inte minst cigarettfimpar.

Den som studerat hur det egentligen ser ut på exempelvis Borgholms gator kan konstatera att här finns många sköna slantar för staten att inkassera. För jösses vad mycket fimpar det slängs.

Det är bara att hoppas att lagen ger effekt. Inte kanske så att många faktiskt får böter, utan att man tänker efter före innan man slänger sin fimp på gatan.

Egentligen är det väl självklart att man ska ta reda på sitt eget skräp, vare sig det är en cigarettfimp, en tom godispåse eller en läskburk. Men uppenbart är det många som inte bryr sig alls. ”Det kan väl någon annan plocka upp”, tycks vara tankesättet hos många.

Det kan väl vara ett nyårslöfte lika gott som något annat: ta hand om ditt eget skräp.

Vi från Ölandsbladet vill påminna om att tidningen kommer ut i digital upplaga både lördag 1 januari och söndag 2 januari, med material från TT och övriga tidningar i Gota Media samt TV-tablåer och digitala kryss.

Vi på Ölandsbladet vill också tillönska vår läsekrets ett gott slut på 2021 och inte minst ett gott nytt 2022!

Kenth JönssonSkicka e-post