Ledare: Ett aktiebolag är skit för två kommuner - men alternativen saknas

Är det någon som tror på ett bekymmersfritt nytt öländskt turistaktiebolag för femtieelfte gången? Hand upp, någon?
Publicerad 6 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Förslaget är nu att bilda ett nytt Ölands Turist AB, det förra gick i konkurs på 3,2 miljoner kronor. ”Skit”, tycker Ölandsbladets ledare om förslaget, men medger att det inte finns några bättre alternativ så länge vi har två kommuner på ön.
Förslaget är nu att bilda ett nytt Ölands Turist AB, det förra gick i konkurs på 3,2 miljoner kronor. ”Skit”, tycker Ölandsbladets ledare om förslaget, men medger att det inte finns några bättre alternativ så länge vi har två kommuner på ön.Foto: Peter Boström

Hur gick det senaste? Hm…

Jo vars, skämskudde, en storkonkurs 2010 där skattebetalarna på Öland fick en slutnota på drygt 3,2 miljoner kronor att betalas av dig, mig och alla andra ölänningar. I samma veva tappade Öland också drygt en miljon gästnätter på ett år.

Mörbylångas dåvarande kommunalråd Kent Ingvarsson fick frågan vilken slutsats han gjort:

”Att vi aldrig ska engagera oss direkt i något turistbolag. Jag kommer aldrig att acceptera ett Ötab II!

Ötab stod, eller står, för Ölands Turistaktiebolag AB. Det slutade som sagt med en härdsmälta i tingsrätten. Dessförinnan hade lokaltidningarna fått veta hur man borde skriva om ”affären”. Ja, jisses, säger vi som var med redan på den tiden.

Så förlåt om det finns en viss oro för en framtid med ett nytt Ölands Turistaktiebolag AB. Problemet är frånvaron av alternativ.

I den bästa av världar hade Öland varit en kommun. Vi hade haft en gemensam turistorganisation för en och samma ö att marknadsföra.

”Okej, lika många representanter i en styrelse, men den utslagsgivande ordföranderösten vilken kommun ska ha den?”

Jodå, de senaste åren har nuvarande turistorganisationen under Ölands kommunalförbunds paraply varit ett under av fungerande verksamhet. I vart fall i jämförelse med vad som varit i den öländska historiska backspegeln.

Men så har tidigare turistchefen Johan Göransson, samt nu också efterföljaren Marcus Carlsson med team nästan slagit knut på sig själva för att klara budgetar och vara alla till lags.

Det är ingen hemlighet att våra båda kommuner har olika syn på hur turism ska bedrivas. Om nu exempelvis Borgholm vill lägga mer pengar i budget hur ska detta synas i marknadsföringen? Okej, lika många representanter i en styrelse, men den utslagsgivande ordföranderösten vilken kommun ska ha den?

Det är bäddat för bråk.

”Löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit”, skaldade gamle finansministern Kjell-Olof Feldt en gång tiden om löntagarfonder.

Feldts ord kunde lika gärna ha handlat om att skapa ett aktiebolag för två öländska kommuner. Alternativen finns där inte så länge vi är två kommuner, som inte har råd med en turistorganisation vardera.

Fram tills dess kommer vi få stå ut med oliktänkande, bråk och rubriker. Låt oss hoppas att marknadsföringen av Öland ändå kan stå över detta.

Peter BoströmSkicka e-post