Annons

Ledare: En vecka för att hylla läsandet

Under veckan som kommer är det dags för landets skolelever att få välförtjänt vila.
Ledare • Publicerad 31 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021
Detta är en opinionstext i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Höstlovet har numera förvandlats till läslovet.
Höstlovet har numera förvandlats till läslovet.Foto: Sune Johannesson

Förr kallades det höstlov, numera kallas det läslov.

Tanken är att det denna vecka uppmuntras lite extra att läsa. Vad passar väl bättre nu när höstmörkret är över oss än att läsa en bok och med fantasins hjälp ta del av andra människors liv och tankar.

Annons

Eller bok förresten: det kan lika gärna vara en ljudbok. Eller kanske en blogg. Eller en serietidning. Eller en tidningstext.

Det viktiga är att man läser.

En aktuell undersökning från kommundatabasen Kolada visar att barn och unga lånade i genomsnitt 11 böcker var på folkbiblioteken förra året. Det är något lägre än 2019, då snittet låg på 12 böcker.

Här kan vuxna göra en stor insats. Genom att uppmuntra till läsning, genom att hjälpa till att hitta bra och intressanta böcker och inte minst genom att läsa för de minsta barnen.

Föräldrars och andra vuxna intresse lär smitta av sig på de unga och locka in dem på läsandets spår.

Här saknas innehåll

Men behövs verkligen läsningen, kanske någon undrar.

Klarar man sig inte lika bra i livet även om man inte läst en svensk klassiker som August Strindberg eller årets Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah?

Jo, du kan säkert klara dig igenom livet på ett hyggligt sätt ändå. Men läsningen är viktig för att berika sitt språk och därmed också förmågan att uttrycka sig. Läsförståelse är viktig, vad du än ska syssla med i framtiden.

Orden och språket finns runt om oss, vad vi än gör och var vi än år. Vi ska kunna tyda innehållet i en manual till en ny hushållsapparat. Vi ska kunna förstå vad det står i kallelsen från sjukvården. Vi ska kunna formulera oss på ett korrekt sätt så att andra människor förstår vad vi menar när vi skriver ett meddelande, vare sig det är hemma eller på jobbet..

Skolverkets hemsida konstateras:

Annons

”Forskning visar att läsförståelsen påverkar möjligheterna att tillägna sig kunskaper i alla skolämnen”.

Det handlar inte alltså bara om att bli bättre på svenska. Det handlar också om att kunna läsa och förstå en text som handlar om 30-åriga kriget eller att läsa och förstå ett recept på hemkunskapen.

Så det finns all anledning att göra läslovet till en hyllning till läsandet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons