Annons

Ledare: En svår balansgång i dessa tider

"Det ska fan vara teaterdirektör", skrev August Blanche. Det är inte mycket lättare att vara kommunalråd i dessa dagar.
Publicerad 28 mars 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Å ena sidan ska man följa folkhälsomyndighetens råd och anvisningar, där det talas om försiktighet vid val av resmål i påsk. Inte bara den svenska fjällvärlden utan även Öland och Gotland pekas ut. ”Är resan verkligen nödvändig?” ska den som är i restankar fråga sig.

Å andra sidan har man ett lokalt näringsliv som redan går på knäna. Alla förstår att påskön Öland inte kommer att locka lika många besökare som vanligt, men det kan finnas ett hopp bland restauranger och affärer att det ska bli lite mer klirr i kassan än just nu i alla fall.

Annons

Å ena sidan har man de som anser att sommarstugeägare på Öland ska hålla sig härifrån och begränsa sitt resande. Inte minst gäller de deltidsboende som kommer från huvudstaden. ”Håll er i Stockholm” är budskapet.

Å andra sidan finns det de som anser att att det är klart att turister och deltidsboende ska komma till ön – bara de är friska och håller sig till gällande regler angående handhygien och social distansering med mera så är det ingen fara.

Å ena sidan står då sjukvården som kan få fler sjukdomsfall än man klarar av. Här kan man jämföra med sjukvården i exempelvis Åre och Gotland som varnat för just detta.

Mitt i allt detta ska de politiska ledningarna på ön styra sina kommuner i rätt riktning. Hjulen ska snurra samtidigt som folkhälsan ska vara i fokus. Inte minst i Borgholm med landets äldsta befolkning finns det många faktorer att fundera kring.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic kallade balansgången för ett ”mission impossible” i en intervju med Aftonbladet.

I filmserien med det namnet kan man vara säker på att det goda vinner till sist, efter en del motgångar.

Vi får jobba tillsammans för att vi ska få bukt med spridningen av covid-19 så det blir ett ”mission possible”. Den svenska modellen innebär att vi ska hjälpas åt att ta ansvar, framförallt med målet att de i riskgrupper inte drabbas av sjukdomen.

Med gemensamt ansvar och omtanke om varandra ska vi lyckas. Det finns en tid efter covid-19 också, vi måste tänka rätt i nutid för att få en bättre framtid.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons