1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: En sommar med corona

Detta är en sommar helt annorledes andra somrar.

Om det må vi alla vara överens. Denna sommar med corona-pandemin har gjort att mycket som vi tagit för självklart inte är det. Men å andra sidan har många av oss kunnat leva ungefär som vanligt ändå – men med social distansering och nytvättade händer som ledord.

När vi kommit genom denna kris kommer det naturligtvis att ställas många frågor. Var den svenska modellen rätt? Om detta kommer det naturligtvis att diskuteras mycket framöver.

Medan väktarna som jobbar i Borgholm tycker folket sköter sig bra har Borgholms kommun fått in många klagomål om trängsel. Det gäller bland annat livsmedelsbutiker, restauranger och stränder.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

För den konsertarrangör som ser bilder från exempelvis Ullared, Hansa City eller Storgatan i Borgholm eller för den delen stranden vid Sinus måste det kännas surt att man bara får ta in 50 personer när det är dags för konsert. På Facebook cirkulerar bilder från överfulla varuhus och texten: ”Var lugn, corona smittar bara på konserter”.

Vid konserter med etablerade artister gäller maximalt 50 personer, oavsett hur stor lokal du har. Har du en trubadur som underhåller vid en restaurang är det okej att ha betydligt fler än 50 personer på plats om ytan så tillåter. Lagstiftningen anser då att publiken inte kommer för musiken utan för maten och/eller drycken.

Självklart ska allt göras för att minska smittspridning och lagar, i detta fall ordningslagen, är till för att följas. Polisen som ger tillstånd måste följa de regelverk som finns. Men att just kultur-Sverige ska drabbas på detta sätt känns inte rättvist. Inte blir smittan mindre farlig då en trubadur sjunger för ett stort antal gäster jämfört med då en känd operaartist får ta ton inför en begränsad publik.

Just nu är läget angående covid-19 i Kalmar län väldigt lugnt, turistströmmarna till trots. Men restriktionerna lär finnas kvar ett bra tag till. Men än finns det tid för regering och riksdag att fundera på undantag i corona-tider. Landets kulturarbetare behöver en möjlighet att framträda. Under säkra former och med seriösa arrangörer borde det inte leda till en nämnvärt ökad risk för att covid-19 ska spridas.

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Fotboll

Mästarna kvar på tronen - nollade RM i finalen

Färjestaden bärgade sjunde raka ÖM-guldet.