GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”En sådan vändning har vi väl aldrig sett av länsstyrelsen?”

Tack gode gud och länsstyrelsen. Förslaget att göra hela östra Öland till Natura 2000-område görs om.
Publicerad 1 november 2022 • Uppdaterad 2 november 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Länsstyrelsen gör en nästan chockerande vändning. ”Nästan så att man får nypa sig i armen”, skriver Ölandsbladets ledare och lyfter fram vikten av en levande jordbruksbygd i orostider.
Länsstyrelsen gör en nästan chockerande vändning. ”Nästan så att man får nypa sig i armen”, skriver Ölandsbladets ledare och lyfter fram vikten av en levande jordbruksbygd i orostider.Foto: Peter Boström

300 remissvar, klara åsikter från både kommun- och regionpolitiker, samt en massiv insändarstorm - poängen från Öland och ölänningarna torde stå klar.

Människorna på Öland har en förhoppning att kunna fortsätta leva, bo och utvecklas på ön.

Och länsstyrelsen i Kalmar har lyssnat. Det är kanske elakt att säga att man får nypa sig i armen? Men helt ärligt så har det där med att lyssna på människor och använda sunt förnuft inte varit likhetstecken med länsstyrelsen i Kalmar. Frånsett den där perioden med Stefan Carlsson som landshövding, vilken förmodligen inte ens fört upp det uppslitande ärendet på dagordningen.

”Vansinne”, hade Carlsson sagt och skickat Natura 2000-planerna rakt tillbaka till regeringskansliet för vidare transport till Bryssel.

”Öland är redan ett paradis för fåglarna. Om fler områden fungerade som Öland behövde EU inte ens tänka på att inrätta fler fågelskyddsområden.”

Och det är väl egentligen vad nuvarande landshövdingen Peter Sandwall och länsstyrelsen gör nu också. Även om förslaget fått några remissvängar, som ser bra ut på papper.

Öland är redan ett paradis för fåglarna. Om fler områden fungerade som Öland behövde EU inte ens tänka på att inrätta fler fågelskyddsområden.

Att däremot lägga en död hand över Öland skulle högst sannolikt få helt motsatt effekt för fåglarna. Fler inskränkningar i ölänningarnas liv och vågskålen stjälper över, människor avvecklar i stället för utvecklar.

Att förhindra denna byråkratins vansinne är inte bara nödvändigt utan direkt livsviktigt för både människor och fåglar.

Någonstans sticker en misstanke fram. Kan möjligtvis Natura 2000-frågan ha påverkats av Rysslands inmarsch i Ukraina?

Helt ologiskt är det väl inte att vi nu i Sverige måste se över våra viktiga jordbruksbygder? Det är helt enkelt inte läge att äventyra vår egen mat-tillverkning.

Hur som helst ett innerligt tack till länsstyrelsen i Kalmar för att ni lyssnat till oss ölänningar. Visst, nu är det visserligen bara en instansnivå, men förhoppningsvis kommer Sverige och Europa förstå vikten av att Öland förblir en levande ö!

Peter BoströmSkicka e-post