Ledare: ”En relation i ruiner...”

Först en utställning som redan visats i Kalmar, sedan skickas publiksuccén Fårets Dag ut och för att fullborda sitt hattrick lyckas man göra sig ovän med lokaltidningen. Det finns en del frågor att jobba med för Borgholms nye slottschef.
Publicerad 17 januari 2023 • Uppdaterad 18 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Tommy Josefsson hämtades in från Kalmar. Vitsorden var goda. Sedan ska man ha klart för sig att verksamheter i en stad som Kalmar funkar på ett sätt, medan verksamheter på en ö fungerar på ett annat.

Respekt för att det tar tid att lära sig kulturer, samtidigt som konservativa öbor också bör ha i beaktande att viss utveckling är nödvändig. Allt kan inte vara som det alltid har varit.

Men det handlar också om att visa respekt.

Efter 25 år och i runda slängar 5 000 besökare varje år så skickades de 40 lokala fårägarna som stått bakom arrangemanget Fårets Dag ut. Inga mer får på Borgholms slott. Noll förvarning.

”Inget värdigt avslut”, kommenterade Helén Reinholdsson, samordnare för Fårets Dagar.

Sommarens utställning på Borgholms slott - ”Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt” - lämnade en del frågetecken. Inget direkt nytänkande. En utställning som redan turnerat runt i landet och under hela fjolåret fanns att beskåda på, trumvirvel...Kalmar slott!

Så mycket kan vi ju säga, att det inte direkt var den lokala publiken som var huvudmålet när utställningen spikades.

”Lokalt ligger relationerna rätt mycket i ruiner...”

De senaste veckorna har Ölandsbladet hjälpt Borgholms kommun i ambitionen att sommaren 2023 kunna visa upp slottets konserthistoria. Vi har letat i våra gömmor och arkiv tillsammans med anställda vid slottet för att kunna presentera fotografier och klassiska recensioner av allt från Abbas publikrekord, till Roxettes videoinspelning och Björn Skifs badrockar.

Någon ersättning har vi inte ens diskuterat, för det där är en så viktig del i den öländska nutidshistorien. En självklarhet för Ölands lokaltidningen att stötta.

Tacken? Jo, nye slottschefen skickade nyheten till Kalmarmedia först om sommarens utställning. Tre timmar efter Kalmarmedias nyhet, fick till sist också lokaltidningen på Öland det där pressmeddelandet.

Relationsbyggande? Nja, lokalt ligger relationerna rätt mycket i ruiner...

I ruiner.
I ruiner.Foto: Peter Boström
Peter BoströmSkicka e-post