Annons

Ledare: En ny bro, en framtidsfråga som är aktuell nu

Bygg en andra Ölandsbro. Den frågan dyker upp gång efter annan, nu senast i veckan då kristdemokraten Gudrun Brunegård lyfte frågan i en riksdagsmotion.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Den första Ölandsbron.
Den första Ölandsbron.Foto: Peter Boström

Det är svårt att idag tänka sig ett Öland utan en bro.

Inte bara för massturismens skull, utan mest för den dagliga pendlingens skull. Så det är klart att man måste börja tänka på en ny bro, även om Trafikverket har en åtgärdsplan för bron som sträcker sig till 2075.

Annons

Det är mer än 50 år dit, men man får räkna med många års planering av en ny bro plus några års byggnation. Så det är inte fel att börja planera redan nu.

Ölandsbron invigdes den 30 september 1972.

Man räknade med mycket trafik redan från start, men räknade ändå grovt fel. Exempelvis att cirka 1.250.000 fordon skulle passera över bron 1975. Den siffran överstegs redan 1973, året efter invigningen, då 2.850.000 fordon passerade.

År 2018 körde totalt drygt 6.700.000 fordon över bron. Så man kan utan tvekan säga att Ölandsbron är underdimensionerad för nutidens trafikbehov.

Brons bredd på 13 meter gör att man exempelvis inte kan göra plats för cyklister eller gående. Jämför med Öresundsbron, som är 31,5 meter bred. Eller varför inte jämföra med Golden Gate-bron i San Francisco från 1937, som är 27 meter bred.

En ny bro skulle enligt Trafikverket kosta mellan tre och fyra miljarder.

Så finansieringen är en viktig del av frågan. Ska staten stå för allt? Eller ska man göra en variant som Öresundsbron där resenärerna betalar för överfarten? Vad skulle det i så fall betyda för turismen? Hur skulle bofasta på Öland kompenseras? Hur skulle deltidsölänningar kompenseras?

Sen är frågan var en ny bro ska placeras. Intill den gamla för att nyttja befintlig infrastruktur på land? Eller ska den placeras där sundet är som smalast mellan Stora Rör och Revsudden eller på en helt annan plats?

Det finns en hel del frågor. Även om en ny bro kanske inte behöver stå klar förrän om 40-50 år, så vore det nog vettigt att inte dröja alltför länge med att ta beslut.

Det finns i dagsläget många akuta problem som upptar rikspolitikernas tid, men förbindelsen mellan Öland och fastlandet är en långsiktig fråga som inte får glömmas bort.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons