Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: En kung för Sverige – i tiden

Pandemier kommer och går, men monarkin består.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf i samband med invigning av utställning på Solliden. Den 30 april fyller kungen 75 år.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf i samband med invigning av utställning på Solliden. Den 30 april fyller kungen 75 år.
Foto: Peter Boström
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Idag fredag firar vi inte bara Valborgsmässoafton. I dag firar vi också att kung Carl XVI Gustaf fyller 75 år.

Öland och kungligheter har inte alltid varit en bra kombination. Tänk bara på Djurgårdsinrättningen. Men i nutid, efter att drottning Victoria lät bygga Solliden och kungafamiljen valt Öland som sitt sommarparadis, känner nog de flesta ölänningar en stolthet över att de valt att spendera så mycket tid just här. Både kungen och kronprinsessan Victoria har också visat stort intresse för öländska angelägenheter och hänger med i det som händer på ön.

Att Victoriadagen utvecklats till en viktig del av den öländska turistsommaren gör inte saken sämre. Aldrig skrivs det så mycket om Öland i svensk och internationell press som kring den 14 juli.

Kungens valspråk är ”För Sverige – i tiden”.

På senare år har det alltmer märkts att kungen försöker förnya monarkin.

Kungafamiljen uttalar sig allt om aktuella samhällsfrågor, som exempelvis miljöfrågor. Man förnyar sig på andra sätt också. Inför födelsedagen har Carl XVI Gustaf gjort poddpremiär. I poddcasten Värvet kan man höra kungen bland annat tala om lojaliteten till sitt ämbete och känslan av att vara påpassad.

Expressens ledarsida gick nyligen ut och övergav kravet på att att monarkin ska avskaffas.

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg konstaterade bland annat:

”Kungahuset stärker Sveriges varumärke enormt i världen, intygar mina diplomatkontakter. ”Kungafamiljen är en av Sveriges absolut främsta tillgångar vid sidan av Nobelpriset, Vasaskeppet, köttbullar, Karolinska institutet och ESS i Lund”, summerar en veteran”.

Inte minst i tider av kriser, som i dessa pandemitider, kan monarkin fungera som en sammanhållande kraft. Så kungafamiljen har en roll att spela, både nu och framöver. Inte minst om de fortsätter att förnya sig och följa med i sin tid.