GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: En kommun söker sin identitet - måste allt hänvisas till Kalmar?

Det går förstås att fira, demonstrera eller vad som helst i den stora grannstaden. Eller också kan en kommun söka sin egen identitet.
Publicerad 5 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Firande, första maj-tåg, manifestationer, simhallsbesök – det är för mycket från Mörbylånga kommun som hänvisas till Kalmar, anser Ölandsbladets ledarredaktion.
Firande, första maj-tåg, manifestationer, simhallsbesök – det är för mycket från Mörbylånga kommun som hänvisas till Kalmar, anser Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Maria Wiell

FBC Kalmarsunds silverhjältar skulle hyllas efter SM-finalen.

”˝Vi gör det ihop med Kalmar på Larmtorget”, hette det från Mörbylånga kommun.

Det årliga första maj-firandet inleddes med rosutdelning i Färjestaden.

”Men sedan drar vi till Larmtorget och hakar på Kalmars firande”, löd det i helgen från majoriteten.

Detta är några exempel som vi hittat bara de senaste veckorna.

Att kommunens absolut största tätort, Färjestaden som med kringbyarna står för drygt 12 000 av kommunens 16 000 invånare, inte ens kan mäkta med ett valborgsfirande är väl egentligen inget Mörbylånga kommun kan lastas direkt för.

Men det går att dra till Kalmar och fira valborg, det ligger ju i linje med de politiska och kommunala kompasserna.

Jo, det finns mycket att vinna på samarbeten över kommungränsen. Fast, den egna identiteten, vad händer med den?

Vilka är vi i Mörbylånga kommun, vi 12 000 människor som bor i Färjestaden med omnejd, de söder om Runsbäckskurvan? Finns det ens ett vi?

Ofrånkomligt måste jämförelsen göras med Borgholm. Det är sällan Borgholms kommun missar möjligheten att profilera den egna kommunen och det över partigränserna.

Det är Ukraina-manifestationer, första majtåg, samt en jäkla massa klippande av band och första spadtag över såväl stora som små ting.

I hänseende att visa upp projekt på gång eller färdiga diton så spelar Borgholm i en högre division än Mörbylånga. Det går förstås att kalla det för trams och ”inget som en kommun ska syssla med”. Samtidigt anställer kommuner allt fler kommunikatörer, just i syfte att marknadsföra den egna kommunen som attraktiv och offensiv.

Att vara agendasättande är ett trendigt ord. Med det menas att vara den som tar initiativ, går i frontlinjen och får andra att följa efter.

Det finns områden där Mörbylånga är bra. Att som näringslivssektorn kunna vända riktigt usla betyg från företagarna till riktigt bra, det är att ta ansvar och göra något åt problematiken.

Men totalt sätt behöver kommunen fundera över sin egna identitet. Eller ska vi ta den frågan direkt med Johan Persson i Kalmar?

Peter BoströmSkicka e-post