Ledare: ”En kaosartad trafiksituation som måste få en lösning!”

Nuvarande trafiksituationen vid Ölands Köpcenter är inte bra. Läsare hör av sig och berättar om kaosartade situationer som nu uppstått när den så kallade Lothars-fastigheten spärrats av.
Publicerad 24 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Parkeringen vid östra entrén till Ölands Köpstad påverkas kraftigt av de nya avspärrningarna som markerar den så kallade Lothars-tomten. ”Kaosartat”, beskriver Ölandsbladets ledare den nuvarande trafiksituationen.
Parkeringen vid östra entrén till Ölands Köpstad påverkas kraftigt av de nya avspärrningarna som markerar den så kallade Lothars-tomten. ”Kaosartat”, beskriver Ölandsbladets ledare den nuvarande trafiksituationen.Foto: Peter Boström

Ölandsbladet har länge sökt den nuvarande förvaltaren av Ölands Köpstad för att reda i soppan som nu uppstått vid köpcentrets nordöstra entré, den så kallade Apoteks- och Systemetingången.

Bakgrunden till röran som vi ser idag har sin grund i årtionden av förvecklingar. Lothar von der Pahlens höll envetet kvar sin lilla bilverkstad, trots att dåvarande förvaltare till den då växande Ölands Köpstad försökte förmå honom att släppa tomten.

Målsättningen var att skapa bättre parkeringsmöjligheter för köpcentret, men visst fanns det synpunkter på Lothars skrotbilar och rädsla för att det skulle ge ett solkigt intryck för besökarna utifrån. Färjestadenborna brydde sig dock inte om det sistnämnda, Lothars verkstad hade ”alltid” funnits.

Tidigare förvaltare har hyrt delar av Lothars fastighet, dryga 500 kvadratmeter, för att i alla fall möjliggöra en utfart mot brandstationsgatan/Storgatan.

För ett par år sedan gick ryktet som en löpeld genom Färjestaden, att Lothar hade sålt sin verkstad till Hells Angels. Lantmäteriet fick dementera till alla lokala medier.

På ålderns höst sålde emellertid Lothar hela fastigheten till Gillis Dahlström. Gillis som för knappt ett år sedan sålde vidare till Ny-Byggarna.

Enligt Lars-Göran Argus på Ny-Byggarna har Köpstadens nuvarande förvaltare Arwidsro tackat nej till att både köpa eller arrendera marken. Till skillnad alltså från tidigare förvaltare som årligen försökt komma över tomten.

Ytterst handlar det förstås om pris och efterfrågan.

Ur samhällets synpunkt så är emellertid det nuvarande parkeringskaoset vid köpcentrets nordöstra entré djupt olyckligt. Det gynnar inte affärerna, det gynnar inte kunderna och heller inte trafikanter som stockas på vägen intill parkeringen.

Förvaltaren Arwidsro skriver i ett mejl till anställda vid Köpstaden att avspärrningarna förhoppningsvis ska leda till en fortsatt hållbar trafiksituation och att kunder inte påverkas. Vidare så är förhoppningen att ny linjemålning av parkeringsrutor ska leda till förbättring.

Kort sagt, varje förändring borde leda till en nödvändig förbättring. För med nuvarande utformning är det bara en tidsfråga innan vi ser den första större olyckan, skärmytslingarna ser vi dagligen.

Frågan borde följas med intresse av Mörbylånga kommuns samhällsbyggnads-organisation, även om det rör sig om två privata aktörer. Detta eftersom samhällsutvecklingen i allra högsta grad påverkas.

Peter BoströmSkicka e-post