Annons

Ledare: ”En borg i ruiner...det är inget alternativ!”

Beskedet att Mörbylånga kommun tecknar nytt avtal om Eketorps borg var inte oväntat. Det var rent av nödvändigt för signalvärdet att värna om södra Öland.
Publicerad 25 mars 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Peter Boström: ”Satsa eller dö, det är vad som gäller för Eketorps borg. Men många skulle också säga att det i lika stor utsträckning handlar om hela södra Öland i stort”
Peter Boström: ”Satsa eller dö, det är vad som gäller för Eketorps borg. Men många skulle också säga att det i lika stor utsträckning handlar om hela södra Öland i stort”Foto: Montage

Ingen företrädare för Mörbylånga kommun, varken politiker eller tjänsteman, har undgått tonerna från södra Öland.

För även om marknaden styr det mesta så väcker varje nyhet om utveckling i den norra kommundelen ont blod söder om Runsbäckskurvan.

Annons

Exempelvis så betyder ju inte 850 nya bostäder i Färjestaden att södra Öland utarmas, tvärt om. Skatteintäkterna som de nya medborgarna medför gör att möjligheterna till kommunala investeringar över hela Mörbylånga kommun ökar.

Men det finns idag en stor misstro på södra Öland kring fördelningspolitiken. Bara i veckan hade vi ett nytt exempel, där sydölänningar på egen hand försökt få till stånd ett gemensamhetsboende på södra Öland.

Surdegarna är många - lägenheter i Mörbylånga, ställplatser, hamnar, gatubelysning och så vidare.

”En borg i ruiner...ja, det hade varit förfärligt.”
Peter Boström

Beskedet att Mörbylånga kommun fortsätter övertagandet av Eketorps borg från Kalmar läns museum är en viktig symbolfråga. I första hand handlar det om tre år, vilket ger verksamhetsledningen möjlighet att få styr på borgen. En borg i ruiner...ja, det hade varit förfärligt.

Tillsammans med Långe Jan är Eketorps borg den mest besökta platsen på södra Öland. Från ledarplats har vi också många gånger lyft fram möjligheterna att inte bara göra Eketorp till ett historisk besöksmål, utan också bli en utgångspunkt för världsarvet och en mötesplats.

Borgchef Stefan Ahlgren har också varit inne på det spåret. Den treåriga respiten ger honom nu chansen att utveckla förslagen.

Våren 2019 tog Mörbylånga kommun över borgen och redan första året så blev det en skjuts uppåt för besökssiffrorna. 2020 blev ett år som till stora delar kom att präglas av pandemin. Förhoppningen är att besökarna 2021 ska fortsätta den positiva besökstrenden från 2019.

Någon annan väg finns heller inte att gå för Mörbylånga kommun. Satsa eller dö, det är vad som gäller för Eketorps borg. Men många skulle också säga att det i lika stor utsträckning handlar om hela södra Öland i stort.

”Satsa eller dö, det är vad som gäller för Eketorps borg. Men många skulle också säga att det i lika stor utsträckning handlar om hela södra Öland i stort”, skriver Ölandsbladets Peter Boström.
”Satsa eller dö, det är vad som gäller för Eketorps borg. Men många skulle också säga att det i lika stor utsträckning handlar om hela södra Öland i stort”, skriver Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Natalia Johansson
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons