GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Elräkningarna skickar Öland tillbaka till då vi stängde för säsongen i augusti!”

Den dyrare elen kommer få konsekvenser för Öland. Med så höga elräkningar är det inte ekonomiskt hållbart för företagare på marginalen att hålla öppet året runt även om man skulle vilja.
Publicerad 13 januari 2022 • Uppdaterad 13 januari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

30 års arbete med att ”förlänga säsongen” på Öland försvann i ett nafs.

Bagaren i Södvik, Ulf Granholm, är en av de många företagare som Ölandsbladet pratat med de senaste veckorna och som ger en entydig bild av att satsningen på att erbjuda året runt-service kom av sig.

Fler än bagaren i Södvik lär slå igen sin verksamhet under tider på året. Elpriset är på väg att kasta Öland tillbaka in i ide-samhället igen. Den där gamla skylten ”stängt för säsongen”, som hängde i varje skyltfönster fram till 1990-talet, nu åker den fram igen.

Allt det som de bägge Ölandskommunerna arbetat för. Med en enda elräkning så raserades allting!

Det är inte rimligt för en enskild företagare att betala 32 564 kronor i elräkning för en månad med fem dagars öppet och begränsat kundunderlag, som fallet varit för Södviksbagaren.

Många är annars de öländska företagare som dragit sitt strå till den öländska stacken. Okej, lönsamheten för de där vintermånaderna har väl varit sisådär. Men det har varit en service för ölänningarna och också för de besökare som ändå gästar ön under den ”lugnare” säsongen.

Detta har gett ringar på vattnet. Sysselsättningsgraden när det gäller arbetskraft har varit högre. Besökare under vinterhalvåret har kunna handla i affärer, äta på restauranger och studera konst på gallerier.

Med elräkningar som ökar många hundra procent, hur många av dessa tror ni har öppet nästa vinter? Hålla öppet gästgiveriet, caféet eller naturstationen för att få marginalekonomin att krossas av vinterräkningen från elbolaget?

Mörbylånga kommun med ett rörligt el-avtal får en ökad el-kostnad för 2021 med över fem miljoner kronor. Nu gjorde Mörbylånga kommun ett ekonomiskt överskott ifjol så den saftiga elräkningen lär inte äventyra någon verksamhet just nu. Men fem miljoner hade förstås varit roligare att ha på investeringskontot.

Borgholms kommun var förutseende och band i höstas sitt el-avtal på 0,39 kronor per kilowatt-timme, en siffra som nu några månader senare känns oerhört ekonomiskt fördelaktigt.

Storleken på elräkningarna kommer i framtiden påverka verksamheter, inte bara för privatpersoner utan också för företag och våra kommuner på Öland, var så säkra!

””30 års arbete med att ”förlänga säsongen” på Öland försvann i ett nafs.””
Peter BoströmSkicka e-post