GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Eleverna visar att matsvinnet kan bli mindre

Matsvinnet är ett problem både för det enskilda hushållet och för hela världen. FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet.
Ledare • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Matsvinnet är ett problem som går att lösa.
Matsvinnet är ett problem som går att lösa.

I torsdagens tidning skrev Ölandsbladet om att eleverna i Glömminge fick lyxfika som tack för att de medverkat till att det blir så lite matsvinn på skolan.

– Eleverna här i Glömminge har varit väldigt duktiga. I snitt slänger de bara 10 gram mat per portion, det är lika lite som en halv gurkskiva, berättar kocken Hans Karlsson.

Det är bra att deras insats premieras, för det är en viktig sak att lära sig att hushålla med planetens resurser.

På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa fakta om matsvinn, bland annat detta:

• En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

• Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

• Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Detta är inte bara ett slöseri med resurser. Det leder också till stora kostnader för det enskilda hushållet eller exempelvis skolköket.

Det finns några enkla regler att hålla sig till: Att inte ta mer mat på tallriken än man orkar. Att äta upp det man har på tallriken.

Det är ganska enkelt, eller hur.

Att en produkt har ett bäst-före-datum behöver inte betyda att den inte är bra efter.

Elever på Åkerboskolan gjorde tidigare i år ett projekt tillsammans med ICA Löttorpshallen där eleverna bland annat fick laga en måltid med mat som skulle slängas. De fick också lära sig att en banan som mörknat inte behöver smaka illa. Tvärtom.

Vill man inte ha frukten som den är kanske man kan göra en smoothie av den.

Matvaror är värda ett bättre öde än att slängas. Vi måste lukta och smaka innan maten slängs. Inte stirra oss blinda på bäst-före-datum eller att bananens skal mörknat.

Vi kan alla bli bättre på detta. Eleverna i Glömminge skola går i bräschen och visar att det går.

Kenth JönssonSkicka e-post