Ledare: ”Drogerna, skjutningarna...nu är det inte ens nära längre – det händer mitt ibland oss!”

De flesta på fotbollsöland vet vem han är. Eller vem han var, eftersom 25-åringen från Öland sköts till döds i söndags kväll.
Publicerad 7 mars 2022 • Uppdaterad 8 mars 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Här sköts den 25-årige ölänningen till döds. Kompisarna från skolan och fotbollslagen sörjer sin vän. Öland kommer heller inte undan våldsspiralen, konstaterar Ölandsbladets ledarredaktion.
Här sköts den 25-årige ölänningen till döds. Kompisarna från skolan och fotbollslagen sörjer sin vän. Öland kommer heller inte undan våldsspiralen, konstaterar Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Simon Karlsson

Uppväxt på mellersta Öland. Innebandy, friidrott, men det var framför allt som fotbollsspelare jag och de flesta kände honom.

Han nådde stora framgångar tillsammans med sina jämnåriga fotbollskamrater under ungdomsåren. Det var Bullerby Cup, Barometern cup och alla de där turneringarna som alla vi fotbollsföräldrar fått uppleva tillsammans med våra barn.

I söndags kväll gick flashen ut om en ny skjutning i Kalmar. Den femte på kort tid om jag räknat rätt. Inledningsvis var rapporterna från polisen så där vaga att alla vi som någon gång pratat med poliser i samband med tragedier förstod att det gått illa. Och på morgonen nåddes vi av bekräftelse på att 25-åringen avlidit.

Jag blev djupt berörd när jag hörde namnet på den som skjutits till döds. Fotbollsfamiljen och mellersta Öland är inte större än att våra vägar har korsats på många sätt genom åren.

Låt mig vara helt ärlig, det förekom ”skit” kring 25-åringen. De senaste åren har han dragit på sig ett par knarkdomar. Inga jättegrejer, men tydliga tecken på att det fanns problem. Det fanns de i föreningen som ”brottades” med det där och jag ska erkänna att jag var en av dem. Det fanns ögon på honom, men samtidigt var han en av oss, en del av föreningen sedan barnsben. Det var aldrig några bekymmer inom föreningens ramar. I ett sådant läge kan idrotten vara det som ändå ger ett skäl för en ung man till att välja en bättre framtidsväg.

”Hur obegripligt jobbigt är det inte för en familj när drogerna slagit klorna i en familjemedlem?”

Men på en cykelväg vid Ängö i Kalmar slutade allt. Skjuten till döds i samband med vad polisen misstänker vara del av en drogrelaterad gängkonflikt. Så bedrövligt sorgligt.

Tänker på hans närmaste, som de senaste åren tagit tuffa beslut för att försöka få stopp på drogerna. Hur obegripligt jobbigt är det inte för en familj när drogerna slagit klorna i en familjemedlem?

I föreningen minns kompisarna en rolig kille som inte backade när kompisarna behövde hjälp på fotbollsplanen.

Drogerna, skjutningarna...nu är det inte ens nära längre – det händer mitt ibland oss. I föreningen, barnens fotbollslag, där vi bor.

Det här kriget har nu också kommit till oss på Öland.

Peter BoströmSkicka e-post