Annons

Ledare: ”Ditt hjärta är mitt - vi ölänningar får vara beredda att hjälpa varandra!”

En 29-årig fotbollsspelare dör men återupplivas mitt för hela världens ögon. En fantastisk och snabb insats räddar liv. Ur ett öländskt perspektiv visar det också hur viktigt det är med akut sjukvård även på den öländska landbygden.
Publicerad 15 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Livräddningen av den danske fotbollsspelaren visar vad akuta insatser betyder för möjligheten att klara hjärtstopp. Deltidsbrandmän och hjärtstartare är komplement i öländska ytterområden, ”men vi ölänningar måste vara beredda att hjälpa varandra i väntan på sjukvård”, skriver Ölandsbladets Peter Boström och manar till fler HLR-kurser på ön!
Livräddningen av den danske fotbollsspelaren visar vad akuta insatser betyder för möjligheten att klara hjärtstopp. Deltidsbrandmän och hjärtstartare är komplement i öländska ytterområden, ”men vi ölänningar måste vara beredda att hjälpa varandra i väntan på sjukvård”, skriver Ölandsbladets Peter Boström och manar till fler HLR-kurser på ön!Foto: Sofia Bergström

Den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen fick hjärt- och lungräddning redan inom en minut. På mindre än tre minuter hade en hjärtstartare fått igång hjärtat igen.

Chockade anhöriga följde räddningsarbetet på plats.

Annons

Ingen kan vara oberörd inför något sådant, ingen!

Om det hade hänt på Öland, områden dit det tar betydligt längre tid för ambulans att ta sig än de där livsviktiga minuterna?

Det har faktiskt hänt. På Runvallen i Runsten segnade en motionär ned med hjärtstopp i samband med en byalagsturnering.

Flera av deltagarna i lagen och publiken var sjukvårdare till yrket, detta tillsammans med en hjärtstartare som hämtades vid Runstens deltidsstation räddade mannens liv.

En blandning av tur och samhällsplanering. Tur eftersom det just den här dagen var lika många sjukvårdskunniga som i vart fall en mindre hälsocentral och samhällsplanering eftersom hjärtstartaren placerats hos Runstens räddningstjänst av Ölands kommunalförbund för att snabbt kunna sättas in.

Det är där vi är. Vi har områden på Öland där det allmänna sjukvårdsnätet inte klarar av att börja livrädda den där första så viktiga kvarten.

Vår räddning i ytterområden bygger på frivillighet, ”rädda din granne”. Gå en HLR-kurs, uppmanad dina nära och kära att göra likadant. Bara det där att i alla fall hjälpligt kunna pumpa runt syre i en livslös kropp tills deltidsbrandmannen med ivpa-jour (ivpa =i väntan på ambulans) och ambulansen kommer har enorm betydelse för utgången av sjukdomsförloppet.

I Grönhögen har man gått samman och bildat en app-grupp. När larmet går så kan privatpersoner i närheten skynda till undsättning. Man ställer upp för varandra. Det är vackert.

Vi kan hoppas på ambulansflyg, att vi i vart fall kan behålla den ambulanssjukvård som finns i länet och detta kombinerat med fler hjärtstartare i våra ytterområden.

Det du kan göra själv för dig, de dina och dina grannar är att på egen hand skapa den bästa kompletteringen - att gå en kurs i hjärt- och livräddning. Om det kom något gott ur en fasansfull händelse på en fotbollsplan i Köpenhamn så var det att alla nog förstår vilken betydelse sådana kunskaper har!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons