Ledare: Det oroligaste vårbruket någonsin - ”extra viktigt få stor skörd”

Söker du spänning i livet? Då är bondejobbet något för dig! Årets vårbruk beskrivs som både det viktigaste och dyraste någonsin, men också det mest nervösa...
Publicerad 16 mars 2023 • Uppdaterad 16 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Mycket pengar på fälten”. Det är nervöst i bondeleden. Stora utgifter kräver stora skördar. ”Om det ska dansas regndans någon gång så är det i år”, analyserar Ölandsbladets ledare.
”Mycket pengar på fälten”. Det är nervöst i bondeleden. Stora utgifter kräver stora skördar. ”Om det ska dansas regndans någon gång så är det i år”, analyserar Ölandsbladets ledare.Foto: Susanne Gäre

De senaste veckorna har årsredovisningarna för våra öländska lantbruksföretag börjat redovisas. Det ska konstateras att 2022 var ett bra år för de öländska jordbrukarna.

Visst finns det avvikelser, men det allra flesta visar rejäla ökningar på omsättningssidan. Låt vara att det på sista raden inte är detsamma som rejäl vinst. Men förhoppningen är att det med höga omsättningssiffror har kunnat finnas en möjlighet att göra investeringar och rustningar för framtiden.

För om 2022 var ett år då lantbrukarna fick bra betalt för spannmål, kött och mjölk, så riskerar 2023 att bli en riktig nagelbitare.

Producenterna har i år redan fått känna på en nedgång i ersättningspriserna för sina produkter. Sedan oroar inflationen, dieselpriserna ligger fortfarande högt, matpriserna stiger (hela 20 procent under 2022) och restaurangbesöken blir färre när hushållen måste prioritera.

Kort sagt, det är ett väääldigt spännande år som ligger framför lantbrukarna. Sällan har det vårbruk som nu rullar igång varit viktigare.

”Det ligger mycket pengar på fälten. Då är det extra viktig att få stor skörd, många tar stora risker i år, säger Kristina Yngwe, vice regionchef på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till Ölandsbladets systertidning Ystad Allehanda.

Österlen har så många likheter med Öland. Visst, turismen är viktig för oss båda. Kulturen finns där också, liksom idrotten. Men framför allt delar vi det faktum att lantbruket är så viktigt för våra områden.

Dels som sysselsättning förstås, men också som miljövårdare och genom att vara ett slags nav. Öland likväl som Österlen identifieras på många sätt genom bonden.

”Ett år med torka har vi inte råd med.”

När vi pratar om närodlat på Österlen eller på Öland så talar vi oftast om grödor och mjölk som producerats i byn eller samhället där vi bor. Om det inte är jag själv som är bonden så är det grannen.

Vi har ett pågående krig i Europa som det är svårt förutse vart det tar vägen och vilken inverkan det kommer att ha på jordbruket. Inflationen är något annat.

Och om det någon gång ska dansas regndans på Öland så är det i år. För ett år med torka har vi inte råd med, på något sätt!

Peter BoströmSkicka e-post