Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Det måste bli ett slut på grävningarna genom våra fornlämningar!”

Den som gräver en grop...bör väl för tusan se till att inte förstöra en gammal järnåldersby!
”Nu får det bli ett slut på alla dessa felaktiga grävningar. Det är upp till berörda myndigheter att sätta grävningarna under lupp!”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
”Nu får det bli ett slut på alla dessa felaktiga grävningar. Det är upp till berörda myndigheter att sätta grävningarna under lupp!”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Foto: Privat
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är en tröstlös följetong. Den ena grävningen efter den andra slutar i förstörelse av Öland. Det borde inte få fortgå.

I veckan kunde vi läsa om hur arkeologer förtvivlat slagit larm när gravmaskiner börjat fara fram i Skäftekärr, ett av Ölands mest kända historiska områden.

Polisen har tagit emot anmälan om fornminnesbrott, men som så ofta vid den här typen av brott så är skadan redan skedd, omöjlig att reparera. 2000-åriga arv går till spillror. På grund av okunskap, slarv eller stress?

Låt oss på en gång säga att alla dessa grävarbeten är efterlängtade på Öland. Hur mycket har inte vi ölänningar svurit då det stormat och alla dessa luftbruna el-ledningar drabbats av kabelbrott?

Och att också vi på Öland till sist få ta del av fiberkopplingar som möjliggör att också vi kan få ta del av den digitala utvecklingen? Eller få kommunalt vatten i kranarna?

Först kom ingenting, sedan ingenting, sedan alltihop på en och samma gång. Det senaste årens grävningsarbeten runt om på Öland har gjort att de företag som ska ro dessa arbeten i hamn har svårt att hinna med. Detta kräver förstås mer personal. Oklart om det medför brister i arbetet, men det bör beaktas.

Kontrollen är också något som blivit lidande. Enligt den nu aktuella entreprenören vid Skäftekärr så har inte grävarbetet kontrollerats på plats en enda gång av länsstyrelsen. Återigen - vi talar om ett av Kalmar läns mer kända arkeologiska områden.

Felaktiga grävningar och skador på såväl fornlämningar som på känsliga naturområden har bara den senaste tiden rapporterats från Norrböda, Köpingsvik, Lopperstad och Gårdby sandhed. Det är inte okej. Det är bedrövligt!

Om det beror på dåligt underlag för de som gräver, bristfällig kommunikation eller undermålig kunskap är för kommande generationer av underordnad betydelse. De kommande generationerna kommer undra hur i helsike vi kunde gräva sönder vår historia och våra naturreservat!

Nu får det bli ett slut på alla dessa felaktiga grävningar. Det är upp till berörda myndigheter att sätta grävningarna under lupp!

Läs mer