Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Det går att beskriva Ahlqvist med många ord - listig är det bästa!”

Räkna gärna på intäkterna från 15 padelhallar och du får än en gång ett kvitto på att Mörbylånga kommuns avgående kommunikationschef Kim Ahlqvist är listig.
Mörbylångas avgående kommunikationschef har varit omstridd. Nu byter han kommunjobb mot padelimperium. Ölandsbladets Peter Boström beskriver Ahlqvist som ”listig”.
Mörbylångas avgående kommunikationschef har varit omstridd. Nu byter han kommunjobb mot padelimperium. Ölandsbladets Peter Boström beskriver Ahlqvist som ”listig”.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Mycket går att säga om Kim Ahlqvist och det märks i skörden av insändare och i tidningens kommentarsspår.

Han har gjort en ovanlig karriärresa. Hans bakgrund är en helt annan än den många gånger akademiska omgivningen som finns i en tjänstemannagrupp på högsta kommunala chefsnivå. Att han skaffat sin kunskaper på egen hand och genom arbete har legat honom i fatet när kritiker velat ansätta honom.

Kim Ahlqvist hade aldrig fått jobbet som kommunikationschef i Mörbylånga kommun om det inte hade varit för kommundirektör Ann Willsunds modighet. I Ahlqvist såg hon en driftig och framåt person, mycket kunnig i digital kommunikation.

Häftigast under Ahlqvists tre år vid kommunikationsrodret är de digitala utbildningarna för äldre. När pandemin slog till var det många äldre människor som var evigt tacksamma att de innan dess gått i Ahlqvists digitaliseringskurs.

Mörbylånga kommun har på det hela taget blivit betydligt bättre på marknadsföring via webb och sociala medier.

Men den marknadsföringen har också medfört kostnader. Om kostnaden varit högre i förhållande till utfall? Däri ligger en del av det politiska tvistandet som Ahlqvist blivit en del av.

I en kommunal organisation är det politiker som bestämmer och tjänstemän som utför. Här har chefstjänstemän i Mörbylånga gått över gränsen, med synpunkter och åsikter på de politiker som är satta att leda deras arbete. Att chefer ber anställda tiga för att inte skada kommunens image är heller inte okej.

Men har en tjänsteman rätt att uttryckta en åsikt? Självfallet, vi har åsiktsfrihet i det här landet. En tjänsteman bör inte ge uttryck för politiska åsikter, dock måste en tjänsteman kunna ha synpunkter på ett ”högt tonläge” särskilt om man själv får åsikter emot sig.

Alla vi som är engagerade inom idrottsrörelsen vet att det tar tid. Att vara ordförande i en elithockeyförening som Nybro Vikings och samtidigt arbeta fram en padelsatsning i femton svenskar städer, vid sidan av det ansvar det innebär att vara en av kommunens viktigaste tjänstemän...det imponerar!

Till sist, det där räkne-exemplet. Säg att din padel-arena har fyra banor, med ett hyrespris om 400 kronor i timmen, där snittet lågt räknat är tio uthyrda timmar per dygn. På en vecka är hyresintäkterna 112 000 kronor, på 30 dagar 480 000 kronor, på ett år 5 760 000 kronor. I 15 städer under ett år är det sammanlagt 86 400 000 kronor in i hyresintäker.

Som sagt, det går att beskriva Ahlqvist med många ord. Listig är definitivt ett av dem!

Läs mer