Annons

Ledare: ”Det är faktiskt nu det vänder!”

I veckan kunde två kollegor på jobbet boka in sina vaccinationstider. Hoppas att ni är medvetna om det, men nu vänder det!
Publicerad 15 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Region Kalmar är först ut i landet med att vaccinera 60-åringar, sedan tidigare är redan 20 procent av alla ölänningar vaccinerade. ”Det är faktiskt nu det vänder”, säger Ölandsbladets Peter Boström.
Region Kalmar är först ut i landet med att vaccinera 60-åringar, sedan tidigare är redan 20 procent av alla ölänningar vaccinerade. ”Det är faktiskt nu det vänder”, säger Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Arkiv/Montage

Region Kalmar är först i landet med att kunna erbjuda vaccination så långt ned som till 60 år.

Med risk för att låta som en hejaklacksledare - kom igen nu, vi närmar oss målet, vi är nära nu!

Annons

Det har gått lite drygt ett år nu och vi har tvingats lära oss allt om det nya sars-viruset. De allra fasta människor vet hur man undviker de värsta smittfällorna. Vintern och våren har varit mörk, men med fjolårets erfarenheter i bagaget så vet vi att covid-19 i likhet med andra influensa-virus inte trivs när värmen och solen kommer. Ifjol kom brytpunkten vid maj månad.

Och snart kommer vaccineringarna att trycka ned smittkurvorna. Redan är drygt 20 procent av ölänningarna vaccinerade och nu har det stora vaccinerings-racet dragit igång.

Vi inom media matar på med nyheter om pandemin, både positivt och negativt, vår uppgift är att informera. Men allt detta prat om pandemin gör att många färgar himlen mörk. Riktigt så är det ju inte.

Vi har i nuläget 393 människor på intensiven i Sverige, men det är ingen toppnotering. I april 2021 hade vi 558 covid-patienter på iva.

Dessbättre är också förutsättningarna att klara sjukdomen större idag, sjukvården vet bättre hur covidpatienterna ska tas om hand.

80 procent av de som vårdas på intensiven har underliggande sjukdomar, enligt intensivvårdsregistret. Samma register visar också att 70 procent är män.

Det vi också sett är att den ”vanliga” influensan i stort sett försvunnit. Vi människor glömmer snabbt men bara under februari månad 2017 dog 13 personer i Mörbylånga konstaterade med influensa.

Senare utredning visade att influensan var den direkta dödsorsaken till fem av dödsfallen. Övriga åtta hade andra svåra diagnoser där just influensan bara blev en del av den totala sjukdomsbilden.

”Men med dagens sätt att räkna covidstatistiken så är fortfarande den där februarimånaden 2017 den värsta influensavågen i den öländska historien, i alla fall i relativ närtid.”
Peter Boström

Men med dagens sätt att räkna covidstatistiken så är fortfarande den där februarimånaden 2017 den värsta influensavågen i den öländska historien, i alla fall i relativ närtid. Dessbättre måste ju sägas. För alla känner vi ju någon som familj som drabbats hårt av pandemin det senaste året.

Igår fick mina föräldrar den första sprutan efter ett år av isolering hemma i Gårdby. En stor lättnad för min familj.

Annons

Förhoppningsvis är vi nu bara månader eller veckor i från att vara i mål. Håll ut!

Region Kalmar är först ut i landet med att vaccinera 60-åringar, sedan tidigare är redan 20 procent av alla ölänningar vaccinerade. ”Det är faktiskt nu det vänder”, säger Ölandsbladets Peter Boström.
Region Kalmar är först ut i landet med att vaccinera 60-åringar, sedan tidigare är redan 20 procent av alla ölänningar vaccinerade. ”Det är faktiskt nu det vänder”, säger Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Peter Boström
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons