Annons

Ledare: De där människorna som håller liv i din Ölandsby!

Få människor kan göra gott för så många människor i en öländsk by. Utan drivande personer - ingen Årets Ölandsby!
Publicerad 29 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets chefredaktör lyfter fram människorna som ser till att hålla liv i de öländska byarna; ”För en bys utveckling, ja kanske till och med överlevnad, är de här personerna ovärderliga.” Årets Ölandsby handlar mycket om dessa personer.
Ölandsbladets chefredaktör lyfter fram människorna som ser till att hålla liv i de öländska byarna; ”För en bys utveckling, ja kanske till och med överlevnad, är de här personerna ovärderliga.” Årets Ölandsby handlar mycket om dessa personer.Foto: Magnus Anderberg

Det handlar om att orka.

Ni vet hur det är, först ska man få ihop sin egen vardag och allt det som hör till. Sedan måste gräset klippas, vardagsrummet målas och bilen till verkstaden. Till råga på allt så fyller gammelfaster år och cykelpunkteringen, hur gör vi med den?

Annons

Men så finns det kärnkraftverken, i den mest miljövänliga form. De där kraftverken som sprider energi till alla, som får en hel bygd att lysa och får nästan alla att må bra.

Jag skriver ”nästan”, för en del vill ha det som det alltid har varit och även en förändring till det bättre kan vara oroväckande.

”Tack för att ni orkat!”
Peter Boström

För en bys utveckling, ja kanske till och med överlevnad, är de här personerna ovärderliga. Det räcker med att göra en snabb överkik på listan över Årets Ölandsby genom tiderna och så flimrar ansikten förbi. Ansikten på de som dragit igång föreningar och företag, lett bingokvällarna, stökat med alla myndigheter som finns för all samhällsservice som tänkas kan.

Tack för att ni har kraften!

Nu är det dags igen. Årets Ölandsby skall utses. Det är dags för Grönhögen att lämna över stafettpinnen.

Minns att jag lyfte salig Erling Petersson när utnämningen blev offentlig ifjol. Hur viktig han varit för Grönhögens utveckling, ett arv som sedan hans familj fört vidare.

Nämnde också familjen Arvidsson, vars lilla ICA-butik nog inte går att överskatta i betydelse för hela södra Öland. Både Peterssons och Arvidssons är fortsatt engagerade i Grönhögens utveckling.

Hur ser det ut där du bor? Vem är det som driver din by framåt?

I dagarna behöver juryn, bestående av Sven-Göthe Lidheim, Kenth Jönsson, Åsa Felix Evebrand, Kiki Lundh och Leo Eriksson, ha din röst för Årets Ölandsby.

Någon undrade om inte alla byar fått utmärkelsen någon gång? Svaret är nej.

Annons

Det finns över 300 byar på Öland, hittills är det alltså bara 23 byar som fått utmärkelsen. Min känsla är att det kommer krävas något alldeles extra innan någon by får sin andra inteckning.

För det finns många fina byar där ute på ön, med ännu fler eldsjälar som ser till att hålla Öland levande!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons