Annons

Ledare: ”Därför klarar ölänningarna stormarna bättre!”

Drabbades du av strömavbrott i helgen? Var i så fall glad att du var på Öland, för på landsbygden klarar du nationellt krisläge bättre än om du bor i tätort, visar studier från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Publicerad 1 februari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Vi ölänningar tvingas vänja oss vid strömavbrott och andra störningar på samhällsapparaten. MSB:s studier visar att människor på landsbygden har så mycket lättare att klara ett nationellt krisläge, fastslår Ölandsbladets ledarredaktion.
Vi ölänningar tvingas vänja oss vid strömavbrott och andra störningar på samhällsapparaten. MSB:s studier visar att människor på landsbygden har så mycket lättare att klara ett nationellt krisläge, fastslår Ölandsbladets ledarredaktion.

Det går förstås att vända på allting. Från ledarplats har Ölandsbladet åtskilliga gånger påtalat vikten och det nödvändiga i att säkra elnätsförsörjningen på Öland. Arbetet med att gräva ned luftburna ledningar är igång och vi har börjat se förbättringar.

Fortfarande finns det dock ett par utsatta områden på Öland, där det är mer regel än undantag att strömmen går om vindmätaren närmar sig 15 sekundmeter. Men dessa mörka områden där ett enda omkullblåst träd i en mindre bra skött el-gata minskar i vart fall.

Annons

Tidningen Land gjorde för något år sedan en intressant sammanställning, som byggde på studier från MSB. Med all tydlighet visar studierna att du helst bör vara på landsbygden den dagen den nationella krisen kommer.

Åtta av tio invånare i tätorter vet inte ens var de ska hämta dricksvatten vid en kris. Och nej, efter tre dagar är det inte bara att gå in på 7-Eleven och köpa en Ramlösa för att klara pastakoket...

På Öland kan vi våra vattendrag och vet var vattentäkterna finns. MSB:s studier visar också att de allra flesta människor på landsbygden har någon form av alternativ värmekälla. Med detta menas en spis, kamin eller kakelugn.

Jodå, senast i helgen fick ett par tusen hushåll på Öland testa igen, det där att laga mat och koka kaffe över någon form av eldstad. Skaffa fram ved är ingen omöjlighet.

”Landsbygdens människor utsätts för fler störningar och detta ger dem mer erfarenheter att ta fram vid nationella kriser.”

MSB:s utredning visar att människor på landsbygden har ett betydligt bättre skafferi än de som bor i tätorter. Fullt naturligt kan tyckas, eftersom vi oftast har längre till affärerna och alltid har några extrakonserver på hyllorna.

Sammanfattningsvis så visar MSB:s forskning att de som bor på landsbygden har större kunskap om krisberedskap. Landsbygdens människor utsätts för fler störningar och detta ger dem mer erfarenheter att ta fram vid nationella kriser.

Så till dig på Öland som under helgen ännu en gång drabbades av strömavbrott - bättring är på väg och fram tills dess så får vi väl se stormen Maliks härjningar som en chans att träna i krisberedskap. Positivt tänkande kallas det!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons