Annons

Ledare: ”Därför kan en ny makt formeras på södra Öland!”

Moderaterna tycks ha hittat en väg in till makten igen i Mörbylånga kommun.
Publicerad 1 november 2023 • Uppdaterad 9 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Tidigare motståndare, men snart kanske i samma lag - Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M)? ”Det hålls framtidsmöten och Centern får inte vara med”, analyserar Ölandsbladet politiken på södra Öland.
Tidigare motståndare, men snart kanske i samma lag - Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M)? ”Det hålls framtidsmöten och Centern får inte vara med”, analyserar Ölandsbladet politiken på södra Öland.Foto: Peter Boström

Tidningens reportrar har från flera håll fått planen bekräftad. Kasta Centern och Vänstern under bussen. Gör om. Moderater in från kylan igen. Kalla det ”ommöblering”, ”besparingar” eller vad tusan som helst.

Första sonderingsmöten har redan tagits mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Efter kommande helg på Ekerum är Moderaterna klara med hur de utformar sitt lag. Socialdemokraterna har sitt stora möte i början av november.

Annons

Det blir nästan generande när de politiker som lagt upp planerna för Socialdemokraterna och Moderaterna förening slår knut på sig själva när frågorna om den politiska kuppen kommer.

Men INGEN förnekar uppgörelsen. Det hade varit så enkelt att säga - ”det stämmer inte”.

Den enda som inte tycks veta någonting om dessa framtidsmöten - ”som pågår hela tiden”, enligt både M och S - är Centerns vice kommunalråd Anna-Kajsa Arnesson. Detta förstås eftersom Centern inte ingår i framtidsplaner.

Möten har hållits, men inte med Centern och Vänstern. Trots att dessa partier efterlyst möten med S.

Reportrar som följt det politiska spelet har det senaste halvåret märkt en tydlig svängning. Moderaterna och Socialdemokraterna har i både budget och enskilda frågor på ett helt annat sätt enats. Anna-Kajsa Arnesson nämner socialnämnden senast där S på bara en eftermiddag helt bytte fot och röstade för ett M-förslag.

Lokal politik handlar mer om personkemi än om politiska ideologier. Därför kan vi på lokal nivå se vändningar som hade känts svårbegripliga på det nationella planet.

”Om det finns minsta möjlighet att manövrera ut Centern och själva ta plats...ja, då tas chansen.”
Peter Boström

Från moderat håll har man inte förlåtit ”sveket” efter valet 2018, då Centern lämnade det borgerliga blocket för att bilda styre med S och V i Mörbylånga. Från Centern förklarades steget med att de känt sig överkörda av Moderaterna i tidigare mandatperioder.

Hur eller hur så sitter taggen djupt i moderata själar. Om det finns minsta möjlighet att manövrera ut Centern och själva ta plats...ja, då tas chansen. Var så säker!

Vinsten för Socialdemokraterna med en eventuell förestående maktförändring är svårare att se. Återstår att se om planerna med Moderaterna överlever när frågan nu når ut i den bredare S-gruppen.

Någonting säger oss att vi inte har sett de sista turerna än i den här politiska dansen.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons