Annons

Ledare: Därför är rollen som turistchef för Öland så svår!

När vi får nära hundra sökande till jobbet som ny öländsk turistchef ger det förutsättningar för att vi får en bra kapten i fören för den lika nya turistskutan.
Publicerad 5 september 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Nära hundra personer har sökt jobbet som ny öländsk turistchef. Ölandsbladets chefredaktör manar tillsättarna av jobbet att vara extremt noga med arbetsbeskrivningen, hur den nya chefen ska förväntas arbeta.
Nära hundra personer har sökt jobbet som ny öländsk turistchef. Ölandsbladets chefredaktör manar tillsättarna av jobbet att vara extremt noga med arbetsbeskrivningen, hur den nya chefen ska förväntas arbeta.Foto: Peter Boström, istock

Vi får hoppas att de 85 sökanden till vd-jobbet för Döab (eller vad bolaget nu kommer heta) vet vad de ger sig in på. Det vi pratar om är ett av Ölands absolut viktigaste jobb. Ett jobb som precis alla har synpunkter på och är något av det mest publika som går att få på ön.

En första sållning går att göra direkt. Det är de här kandidaterna som hör av sig till kommunerna eller lokaltidningarna med besvikelse över att deras ansökan i likhet med alla andras blivit offentlig.

Annons

Då har den sökande inte fattat någonting.

För Borgholms kommunchef Jens Odevall och Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund är det en ansvarsfull uppgift att göra en första sållning, men framför allt få de återstående att förstå komplexiteten i att vara en turistchef för två kommuner med ungefär 26 000 åsikter och nästan lika många företag som berörs av turismen. En liten men högljudd klick vill helst inte ha några besökare alls på Öland. Dessa kommer motarbeta turistchefen så mycket det går.

”Det är sannerligen inget sjunkande skepp som väntar den blivande kaptenen, siffrorna de senaste åren har varit goda.”
Peter Boström

Alla som tagit sig an rollen som öländsk turistchef har inte förstått vad rollen innebär. Staffan Smedfors var en ypperlig art director, men blev direkt överraskad när han efter ett par månader på posten förstod att han förväntades representera och leda hela Turistöland.

Idésprutan Håkan Waxegård charmade en del, men att jobba i den totala öppenheten är något annat än att trixa kring Hultsfredsfestivalen. Den ekvationen gick inte ihop.

Johan Göransson kunde visa goda siffror och axlade rollen väl som ambassadör för den öländska turistnäringen, men fick ta en del stryk från politiker som tyckte det vänslades väl mycket med Destination Kalmar.

Sagt med detta är rollen som Ölands turistchef en rejäl utmaning. Det kan inte nog understrykas hur viktig arbetsbeskrivningen är.

På listan över sökanden som Ölandsbladet tagit del av finns många spännande kvinnor och män, med erfarenheter som skulle kunna bidra till att vässa den öländska turistnäringen ytterligare ett snäpp.

För det är sannerligen inget sjunkande skepp som väntar den blivande kaptenen, siffrorna de senaste åren har varit goda. Och förutom alla knepigheter som jobbet för med sig så är själva grunduppdraget något av det finaste som går att arbeta med - att få fler förstå hur underbart det är med Öland!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons