Annons

Ledare: Dags för föräldrar att vara uppmärksamma

Gängvåldet hör främst hemma i storstäderna. Men landsbygden är inte förskonad.
Ledare • Publicerad 4 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Där spelar vi vuxna stor roll, att redan från tidiga år lära barn att skilja från mitt och ditt, vad som är rätt och fel”.
”Där spelar vi vuxna stor roll, att redan från tidiga år lära barn att skilja från mitt och ditt, vad som är rätt och fel”.Foto: Emma Gunler

– Jag kan bli frustrerad på att vi förväntar oss att barn och unga ska ta bra beslut av sig själva. Vi vuxna behöver faktiskt hjälpa, ge kunskap, diskutera och problematisera.

Det citatet kommer från en intervju i Ölandsbladet med Emilia Gustafsson, ungdomssamordnare i Mörbylånga kommun.

Annons

Unga idag har många frågor att ta ställning till varje dag. Inte minst via sociala medier är det ett ständigt flöde av sådant som kan leda in i brottsligheten. Ölandsbladet har berättat om en utmaning på sociala medier där unga uppmanas att snatta från sin lokala affär.

Här gäller det att unga har en moralisk kompass som är rätt inställd. Där spelar vi vuxna stor roll, att redan från tidiga år lära barn att skilja från mitt och ditt, vad som är rätt och fel.

Små brott kan lätt leda till större. Det gäller att stätta stopp i tid.

Polisen och länsstyrelserna har samlat fakta i nya broschyren ”Gängsnacket”, som ger råd till vuxna för att hjälpa deras ungdomar att inte hamna snett.

För det är som sagt inte bara storstäderna som drabbas. En 15-åring och en 16-åring sitter häktade för knivmordet i Norrliden. Så problematiken finns nära oss.

– Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna är engagerade i sina barns liv. Gängsnacket kan hjälpa vuxna att bli mer uppmärksamma och börja prata om riskerna med gängkriminalitet, kommenterar Madelene Drottman, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Kalmar län.

I veckan släpptes en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, där det konstateras att barn i 12–15-årsåldern rekryteras till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Rekryteringen kan gå snabbt, ibland på mindre än en dag.

– Vår studie visar att det framförallt är tonåringar som värvar yngre barn till de kriminella nätverken och utnyttjar dem som sin egen arbetskraft. De yngre barnen är särskilt efterfrågade när det gäller att hantera narkotika. På så vis kan de äldre tonåringarna tjäna mer pengar och göra karriär inom nätverken, säger Katharina Tollin, projektledare, Brå, i ett pressmeddelande.

Så det finns all anledning för vuxna att vara uppmärksamma och närvarande. Våra ungdomar behöver de vuxnas engagemang!

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons