unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Dags för Dagen D

Den 3 juni är dagen D.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Säg dagen D och de flesta tänker på den 6 juni – tisdagen den 6 juni 1944 inleddes Operation Overlord, som ledde till en avgörande seger för de allierade och början till slutet för Adolf Hitler och hans nazister.

Men i dessa Corona-tider är det den 3 juni som är dagen D – för då ska folkhälsomyndigheten ge riktlinjer för sommaren.

– Den 3 juni är målet vi har för att ta fram sommarvägledning, har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt.

– Det kommer att vara rätt övergripande för vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn. Det kommer att vara övergripande så att de som organiserar verksamheter ska ha ett bra underlag, säger Tegnell till TT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Så även om vi inte kan få svar i detalj vad som förväntas av turistanläggningar och dess besökare är det ändå ett viktigt datum för en vägledning vad som gäller: Bör vi åka tåg? Kan vi hälsa på vår friska men till åldern komna moster på andra sidan landet? Kan kusinerna få leka tillsammans på torpet? Kan man anordna en konsert med fler än 50 i publiken?

Många frågor är det och en hel del frågetecken lär rätas ut den 3 juni. Många kan dock inte vänta. Som exempelvis vissa inom campingnäringen:

Camping-vd:n Johan Söör på First Camp tycker att Folkhälsomyndigheten skulle kunna ge olika rekommendationer för olika sätt att resa på.

– Det är olyckligt att klumpa ihop alla semesterformer. Campare har eget fordon med eget boende, och åtta av tio har egen toalett och kök, säger Johan Söör till TT.

Den svenska elitfotbollen anser sig också vara i behov av ett snabbt svar och vill inte heller vänta till den 3 juni för ett klartecken.

För alla oss som älskar fotboll känns det märkligt att inte bollen är i rullning. Klubbarna har lagt fram en handlingsplan och frågor om exempelvis trängsel på pubar som visar matcher är ju inte en direkt fråga för klubbarna – där har ju restaurangägare redan restriktioner att följa.

Fotbollen kan få besked nästa vecka – annars kan man förstå att folkhälsomyndigheten försöker samla sig till en rekommendation som dels ska gälla hela samhället, dels ska hålla över tid. Den rekommendation som ges den 3 juni bör ju vara så utformad att den gäller för juni, juli och augusti för att slippa komma med nya besked kring specifika områden varje vecka.