Annons

Ledare: Dags att göra sin demokratiska plikt

Nu närmar sig den stora dagen, valdagen, då vi ska lägga vår röst på hur vi tycker att Sverige ska styras.
Ledare • Publicerad 3 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Den 11 september är det dags för val.
Den 11 september är det dags för val.Foto: Pressbild

1921 fick både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen.

I januari 1922 intog de första kvinnliga ledamöterna sina platser i riksdagen.

Annons

Det hände för 100 år sedan och tas väl idag som självklart av de flesta svenskar, åtminstone av dem som tycker att demokrati är en bra idé.

Men demokratin får vi kämpa för varje dag, varje vecka, varje månad, varje år.

Vi ska inte ta den för given.

Läser just nu Herman Lindqvists nya bok ”Oscar II. Den konungsligaste av alla kungar”, som är en spännande historia om en man som få trodde skulle bli kung –kön till tronen var lång före honom. Han erbjöds dock fyra troner i Europa, innan han år 1872 blev kung över Sverige–Norge.

Herman Lindqvist skriver om det motstånd som fanns mot den tvåkammarriksdag som röstades fram i december 1865.

Herman Lindqvist skriver:

”Oscar och hans bröder hade samma syn på händelseförloppet. De menade att stora faror lurade om den stora okunniga allmänheten fick hand om så viktiga ting som lagstiftningen och rikets skatter och utgifter”.

Den nya tvåkammarriksdagen innebar ju inte att alla fick rösta. Nej, för att få rösta krävdes bland annat stora årsinkomster eller att man ägde egendomar.

Men det var ändå ett steg mot den demokrati vi känner idag, där allas röst är lika värd.

Det är värt att tänka på den kamp som många kämpat för att vi ska nå dit vi är idag.

Annons

Vi har rätt att rösta. Se det gärna som en plikt. För att få en levande och dynamisk demokrati är det viktigt att göra sin röst hörd. Läs tidningsartiklar, läs insändare, besök valstugor, läs partiprogram, gör valkompasser, ta del av debatter – det finns många sätt att ta reda på vad partierna vill.

När det gäller kommunval handlar det mycket om personligt förtroende, om de personer som ställer upp i valet känns trovärdiga och kan ta tillvara våra gemensamma intressen. På riksnivå handlar det inte i samma utsträckning om personer utan snarare om de vägval respektive parti vill göra för framtidens Sverige.

Vilket vägval gör du? Antingen du förhandsröstar eller lägger din röst den 11 september är du med och bestämmer. Ta vara på den möjligheten.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons