unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Dags att fira en ansvarsfull midsommar

En midsommar utan stora folksamlingar, utan stora tillställningar med dans kring midsommarstången och utan nattklubbsliv.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är en i sanning annorlunda midsommar vi står inför.

Men vi får försöka fira ändå – det är trots allt den ljusaste tiden på året vi är inne i. På midsommardagen infaller sommarsolståndet, den dag på året när dagen är som längst.

Det kan väl vara en god anledning att duka fram lite extra gott på midsommarbordet – för de flesta av oss är sill och nypotatis ett måste, för en del gärna ackompanjerat av ett glas öl och en nubbe.

I en omdiskuterad reklam för SAS slogs det fast hur mycket traditioner i Sverige som egentligen är importerade. Exempelvis är midsommarstången från början ett tyskt påfund.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Men vi får glädja oss åt vårt inhemska firande, även om det är en bearbetning av traditioner som finns även i andra länder. Speciellt i tider som dessa kan det vara viktigt att hålla fast vid det invanda, även om mycket i livet är annorlunda.

För den som är praktisk lagd kan noteras att i bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret.

För den som är religiös kan det vara värt att hålla i minne att midsommar från början var en kyrklig fest till minne av Johannes Döparen som föddes den 24 juni.

För den som mer håller sig till folktron kan man ha i minne att natten mellan midsommarafton och midsommardagen starkt förknippad med magi.

Många har nog hört talas om den gamla traditionen att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin tillkommande på midsommarnatten.

Det är en tradition vi kan hålla vid liv, trots corona. Annars präglas såklart denna helg som alla andra helger under våren och försommaren av pandemin som förändrat så mycket av våra liv.

Det vi tagit för givet är inte självklart längre. Men nu, kanske mer än någonsin under corona-tiden, gäller det att hålla i och hålla ut. För att inte riskera sin egen och andras hälsa och ge sjukvården en rimlig chans att klara sitt jobb måste vi följa rekommendationerna ytterligare ett tag.

Att ”älska Öland varsamt” är en slogan som hållit många år gällande att vara rädd om den öländska naturen. Det ska vi fortsätta att göra. Men nu gäller det att agera också för att ta väl hand om sig själv och sina medmänniskor. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra smittspridningen.

Det är klart att vi ska fira midsommar. Men låt oss alla fira en ansvarsfull midsommar.