Annons

Ledare: Brev varannan dag blir snart vår vardag

Det fanns en tid när det delades ut brev flera gånger om dagen i storstäderna. Men det var då det...
Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 16 december 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
I Skåne och Blekinge delas posten numera ut varannan dag. Resten av landet ska följa efter under de närmaste åren.
I Skåne och Blekinge delas posten numera ut varannan dag. Resten av landet ska följa efter under de närmaste åren.Foto: Lena Ehring

I Postlagen kan man läsa: ”Den samhällsomfattande posttjänsten ska uppfylla kraven att det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan, utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten bedömer utgör skäl för undantag, ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser”.

Trots lagtexten drar nu Postnord in utdelningen av post till varannan dag. Skåne och Blekinge är först ut, resten av landet ska följa därpå i ganska rask takt.

Annons

Så här fungerar det: med varannandagsutdelning kommer du att få brev (om det nu finns något att dela ut) varannan vardag, istället för varje vardag som det är i dag. Ena veckan får man post måndag, onsdag och fredag, andra veckan tisdag och torsdag. Paket delas dock ut som tidigare, precis som post till postboxar.

Att man gör förändringen kan man ha viss förståelse för. Postnord förklarar det så här:

”Sedan millennieskiftet har antalet skickade brev minskat med ungefär hälften. En vanlig dag har vi bara något att lägga i lådan hemma hos två av tre hushåll och inom kort kommer vi bara ha något att lägga i varannan låda. Trots det åker brevbäraren samma runda varje dag, oavsett om det finns post att dela ut eller inte. Vi tycker inte att det är hållbart”.

Ändrade beteenden gör att företag och verksamheter ständigt får se över sitt utbud. Inte minst tidningsbranschen har förändrats när läsarna blir mer och mer digitala.

Försämrad postservice drabbar inte den som är digital idag. Den personen kommer kanske inte ens att märka att posten delas ut på ett annorlunda sätt.

Men för den som bor i glesbygd och för den som är i ett digitalt utanförskap är förändringen av ondo. Alla är inte med på den digitala resan och har kanske varken tekniska möjligheter eller kunskap nog för att hänga med.

Den tekniska utvecklingen rullar på. Men hur gör vi med alla de personer som ännu inte är med på den digitala resan?

Postens förändringar är bara en liten del i ett större pussel där den som känner sig utanför vad det gäller den digitala världen riskerar att bli allt mer isolerad. Det kan handla om allt från att köpa bussbiljett, göra bankärenden eller beställa tid för vaccinering mot covid-19. Allt går så mycket lättare digitalt – men enligt en undersökning från 2019 lever faktiskt en miljon svenskar i digitalt utanförskap.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons